Sud u Prištini oslobodio Milovana Bojovića

Službeni Beograd tvrdi da je 29 posto ukupnog zemljišta na Kosovu u vlasništvu Republike Srbije (Al Jazeera)

Apelacioni sud u Prištini oslobodio je bivšeg generala Vojske Jugoslavije i Srbije Milovana Bojovića, kojeg je prema optužbi za ratne zločine početkom aprila uhapsila kosovska policija.

Tužilaštvo nije prikupilo dokaze koji bi potkrijepili optužbe protiv Bojovića, objasnio je Apelacioni sud i oslobodio penzioniranog generala, pišu prištinski mediji. 

Sud je, također, naredio policiji da Bojovića odveze do granice sa Srbijom. Bivši general uhapšen je 8. aprila u Podujevu na prelazu u Merdaru.

Određen mu je pritvor do 30 dana, jer ga kosovsko pravosuđe sumnjičilo za ratne zločine protiv albanskih civila, pošto je imao komandnu odgovornost u oblasti Laba.

‘Ratni zločini protiv Albanaca’

Kada je uhapšen Bojović, Kosovsko vijeće za zaštitu prava i ljudskih sloboda (KMDLNj) saopćilo je da “nema sumnje da je odgovoran za zločine protiv nenaoružanih albanskih civila tokom rata na Kosovu 1998. godine – 1999. godine”.

Prema tom saopćenju, general ima komandnu odgovornost i vodio je operacije vojske u oblasti Laba, a pod njegovom odgovornošću bile su, kako se tvrdi, paravojne i policijske snage koje su počinile brojne zločine protiv civila, od pojedinačnih ubistava do masovnih ubijanja.

Prištinski list Koha Ditore objavio je da su ti zločini do sada prolazili nekažnjeno, osim što se u Beogradu održalo improvizirano suđenje za ubistvo članova porodice Bogujevci, Durićija i Gašija.

Koha dodaje da je prema informacijama KMDLNj-a, tokom rata na Kosovu, u oblasti Laba ubijeno 499 ljudi, 98 se vode kao nestali, od kojih je 52 civila.

Izvor: Agencije