Sud u Skoplju blokirao imovinu VMRO-DPMNE-a

Nikola Gruevski
Gruevski bi se 8. novembra trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne (EPA)

Kazneni sud u Skoplju potvrdio je u četvrtak da je privremeno blokirao imovinu VMRO-DPMNE-a, među kojom i zgradu u kojoj je sjedište najveće oporbene stranke u Makedoniji.

VMRO-DPMNE-u sudskom je odlukom onemogućeno da iznajmi ili proda tzv. Bijelu palaču u Skoplju, čija je procijenjena vrijednost, prema medijima, 14 milijuna eura, kao i još 68 objekata kupljenih između 2013. i 2015. i procijenjenih na 3,5 milijuna eura, prenosi Beta.

Privremena mjera osiguravanja imovine VMRO-DPMNE-a donesena je na zahtjev Posebnog tužiteljstva za prisluškivane razgovore kako bi bila spriječena prodaja ili iznajmljivanje imovine dok ne bude okončan slučaj “Talir”, odnosno nelegalno financiranje stranke.

Zabrana otuđivanja i davanja u zakup

U slučaju “Talir”, koji je u svibnju 2017. otvorilo Posebno tužiteljstvo za prisluškivane razgovore, za nelegalno financiranje i pranje novca u razdoblju od 2009. do 2015. osumnjičeno je 14 tadašnjih dužnosnika stranke na čelu s predsjednikom Nikolom Gruevskim, koji je tada bio i premijer Makedonije.

Prije nekoliko dana čelnik te stranke Hristijan Mickoski kazao je da se razmišlja o iznajmljivanju ili prodaji Bijele palače.

Prema Posebnom tužiteljstvu, sudskom se mjerom “zabranjuje otuđivanje i davanje u zakup ukupno 69 nekretnina, među kojima je i sjedište stranke, s obzirom na to da postoji mogućnost da ta imovina bude otuđena do okončanja postupka”.

Izvor: Agencije