Sud za izmještanje migranata izvan Australije

Nekima od 33 bebe rođene u Australiji prijeti deportacija na Nauru (Reuters)

Vrhovni australski sud presudio je da je pritvaranje izbjeglica izvan države, koje provodi Vlada, legalno, što je izazvalo velike kritike Ujedinjenih naroda i grupa za zaštitu ljudskih prava.

Presuda objavljena u srijedu omogućava deportaciju 267 osoba koje u Australiji traže azil da budu deportirane na pacifički otok Nauru.

U ovoj grupi je 39 djece, kao i 33 bebe rođene u Australiji.

Ovaj slučaj je pokrenula jedna žena iz Bangladeša, čiji su advokati navodili da je njeno pritvaranje na Nauruu “finansirala, odobrila, provela i u potpunosti kontrolirala” Vlada Australije, iako nema ustavnih prava na tako nešto.

Premijer Australije Malcolm Turnbull, reagiravši na presudu, kazao je kako je odluka suda “značajna”.

“Vlada će čuvati granice i sigurnost Australije te spriječiti nesreće na moru”, kazao je, nastavivši tako zvanični stav da su ovakve mjere potrebne kako bi se spriječili tražitelji azila da prelaze opasni morski put od Indonezije ili dalje.

“Vlada je djelovala odlučno da zaustavi trgovinu ljudima.”

Građani protiv odluke

Međutim, fond za djecu UN-a (UNICEF) izdao je saopćenje u kojem se navodi da presuda “nema osnovu u australskoj moralnoj odgovornosti, niti njenim obligacijama za zaštitu prava djece u skladu s međunarodnim humanitarnim pravima”.

„Nerazumno je od Australske vlade da prebaci odgovornost za ovu grupu djece i porodica s kompleksnim potrebama na države u razvoju u regiji”, navodi UNICEF.

“Zabrinuti smo, također, za djecu koja su rođena u Australiji, ali koja će, možda, biti prebačena na Nauru na osnovu odluke ministra imigracije i zaštite granica. Trenutna mreža prebacivanja imigranata izvan države je u krizi i stvara dodatnu krizu za pogođene porodice i djecu.”

Australci su putem društvenih mreža, također, pozvali Vladu da dozvoli izbjeglicama da ostanu u Australiji.

Izvor: Al Jazeera