Sud zahtijeva psihijatrijsko vještačenje Marine Le Pen

Pristalice Marine Le Pen su na Twitteru ocijenile odluku suda 'diktatorskom' (EPA)

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen protestirala je u četvrtak protiv odluke suda kojom se traži njeno psihijatrijsko vještačenje, jer je u decembru 2015. godine na Twitteru objavila fotografije smaknuća oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

“Ovo je doista zastrašujuće. Ovaj režim doista počinje širiti strah”, napisala je na Twitteru predsjednica Nacionalnog okupljanja (bivša Nacionalna fronta), objavivši i sudsku odluku o vještačenju.

Odluka nosi datum 11. septembar, a donijela ju je sutkinja koja vodi istragu u kojoj je Le Pen optužena za “objavljivanje nasilnih snimaka”.

Sutkinja traži da se psihijatrijsko vještačenje Marine Le Pen provede “čim prije”.

‘Dokle mogu ići?’

Prema zakonu, medicinska procjena mora se provesti u takvim istragama.

“Mislila sam da imam pravo na to: ali ne! Zbog toga što sam na Twitteru osudila strahote DAESH-a [arapski akronim za ISIL], ‘pravosuđe’ me šalje na psihijatrijsko vještačenje! Dokle mogu ići?”, kazala je kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2017. godine.

Vještačenjem će se utvrditi “razumije li što joj se kaže i odgovoriti na pitanja” te je li “prekršaj koji joj se stavlja na teret skopčan s činjenični i biografskim podacima” iz njenog života.

Stručnjak bi, isto tako, trebao odlučiti može li njeno duševno zdravlje biti opasnost za javnost.

U hodnicima Narodne skupštine zastupnica je rekla da se neće odazvati na poziv za vještačenje.

“Voljela bih vidjeti kako će me sud na to prisiliti”, rekla je.

‘Specijalnost totalitarnih režima’

Njene pristalice na Twitteru ocijenili su tu odluku “diktatorskom”.

“Zatvaranje protivnika u psihijatrijske ustanove bila je sovjetska i specijalnost totalitarnih režima”, objavio je na Twitteru njen životni partner i potpredsjednik Nacionalnog okupljanja Louis Aliot.

Ekstremni ljevičar Jean-Luc Melenchon je kazao kako je vještačenje nepotrebno, jer je Le Pen “politički odgovorna za političke postupke”.

“Ovo nije način na koji ćemo oslabiti krajnju desnicu”, rekao je.

Izvor: Agencije