Sudan: Četvrt vijeka Bashirove vladavine

Prije 25 godina vojnim udarom Omar al-Bashir došao je na vlast u Sudanu. Uslijedile su godine krvavog obračuna s oporbom. Najteži udarac njegovoj vlasti bilo je otcjepljenje Južnog Sudana 2011. godine.

Mnogo se toga promijenilo u Sudanu od kada je Bashir preuzeo vlast. Pobuna u Darfuru traje već 11 godina, sukobi ne prestaju u pokrajinama Južni Kordofan i Plavi Nil, a 22-godišnji građanski rat je prije tri godine okončan proglašenjem neovisnosti Južnog Sudana.

‘Više lošeg nego dobrog’

U spomenutim sukobima ubijene su tisuće ljudi. Milijuni su napustili svoje domove. Ekonomske posljedice su nesagledive.

Kad je riječ o ekonomiji, najveći šok za Khartoum bilo je otcjepljenje Južnog Sudana. Jug je glasovao za neovisnost, nakon čega je Sudan izgubio trećinu teritorija i 75 posto nafte, najvećeg izvora zarade.

Većina kritičara optužuje Bashira da je zemlji donio više lošeg nego dobrog.

“Sudanu je potrebna stabilnost, bez nje se ne može voditi država. Nisu iskoristili priliku da uspostave stabilnost, vratili su nas u vrijeme kad nije bilo povjerenja među ljudima. Samo su pojačali bijes javnosti”, kaže Mariam al-Mahdi, potpredsjednica stranke Umma.

Pad vrijednosti sudanske valute izazvao je socijalne tenzije. U rujnu prošle godine tisuće ljudi izašle su na ulice kako bi prosvjedovale zbog rasta cijena. Prosvjedi su nasilno ugušeni.

Osim unutarnjih problema, Međunarodni kazneni sud optužuje Bashira za ratne i zločine protiv čovječnosti.

Aktivisti u zatvoru

Tijekom godina nije se obračunavao samo s pobunjenicima. Nekoliko istaknutih oporbenjaka i aktivista nalazi se u zatvoru.

Iz Vlade tvrde kako su u posljednjih 25 godina poboljšali živote Sudanaca brojnim projektima, kao što su brane, ceste, mostovi i rafinerije. Ali, priznaju i kako prolaze kroz vrlo teško razdoblje.

“Ekonomija je u problemima. Pomoću bogatih resursa koji su nam ostali nakon otcjepljenja Juga i gubitka nafte, među kojima su minerali i obradiva zemlja, ojačat ćemo sudansku ekonomiju”, kaže Ibrahim Ghandour iz Nacionalne kongresne stranke.

Mali su izgledi da će ovakva obećanja imati konkretnog utjecaja na živote tisuća Sudanaca koji osjećaju posljedice neizvjesnosti i nasilja posljednjih 25 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije