Sudbina male Jelene potaknula humanost u regiji

Čitaoci su unijeli toplinu u dječija srca, rekao je direktor škole (Al Jazeera)

Piše: Snježana Mulić-Softić

Priče Al Jazeere o Jeleni Avramović, dvanaestogodišnjoj djevojčici koja živi sama u podstanarskoj sobi u Brodarevu, a kako bi bila bliže školi u kojoj pohađa šesti razred, te njenom bratu Goranu, koji je jedini učenik u četverogodišnjoj školi u Gornjim Stranjanima – selu na padinama planine Jadovnik, izazvala je veliku pažnju javnosti i medija u regiji.

Čitaoci iz raznih krajeva regije i Evrope, izrazili su želju da pomognu Jeleni i Goranu. Jedni žele poslati laptop, drugi mobitel, treći tablet, četvrti knjige, garderobu, a neki namjeravaju Jeleni uplatiti i ljepši smještaj, a kako ne bi više morala sama ložiti vatru.

Šefket Šehović, direktor Osnovne škole Svetozar Marković, u koju ide Jelena, a koja je i matična škola njenog brata Gorana, kaže da su navedene priče unijele toplinu i radost u dječija srca.

“Otkako su priče objavljene, naši telefoni ne prestaju zvoniti. Ljudi zovu sa svih strana i nude pomoć, što nas veoma raduje, jer je to dokaz da nije sve otišlo do đavola i da ovaj svet ima budućnost. Zahvalni smo svima koji žele pomoći učenicima naše škole, pogotovo Al Jazeeri koja je u pozitivnom smislu promovisala našu školu i doprinela da se deca koja dolaze iz udaljenih područja podrže i pomognu”, kaže Šehović.

Sreća na Jeleninom licu

Također dodaje i to da je Televizija Srbije na osnovu Al Jazeerinih priča, a pogotovo na osnovu priče o Goranu i njegovoj učiteljici Emini Čokić, koja svaki dan putuje 40 kilometara u jednom pravcu, kako bi samo njemu održala nastavu, napravila specijalnu emisiju  u kojoj su učiteljica i njen jedini učenik bili gosti.

“U to se uključila i lokalna zajednica, pa je načelnik opštine Emir Hašimbegović obezbedio automobil i vozača, koji je učiteljicu Eminu i malog Gorana odvezao na gostovanje u Beograd”, priča Šehović.

Učitejica Emina Čokić kaže da su ona i Goran od RT Srbije na poklon dobili po tablet.

“Goran je bio oduševljen, okice su mu se caklile. Odmah je pitao može li na njemu da igra fudbal. A kad je došao u Brodarevo, otrčao je kod Jelene i pitao da li želi da joj ga ostavi preko noći”, kaže Emina, koja je dvije godine bila i Jelenina učiteljica. Priča i o tome kako je Jelena prihvatila iznenadnu “popularnost” i pažnju javnosti.

“Navratila sam danas kod Jelene u njenu podstanarsku sobicu. Verujte, ona je presrećna zbog cele priče i sva je u očekivanjima, nada se. Sreća na njenom licu je tako uočljiva, mada još uvek sluša samo priče”, kaže Emina.

Direktor škole je na kraju kazao da bi bilo najbolje ako bi oni koji su zainteresirani poslali pomoć njihovim učenicima, to uradili u vidu materijalne pomoći – knjiga, tehnike, garderobe i sl. i to na adresu škole (Osnovna škola Svetozar Marković, Pionirska br.1 Brodarevo, 31305 Prijepolje, Srbija), te da se oni koji žele poslati novac, u vezi s tim posavjetuju sa njihovim ocem – Blagojem Avramovićem.

Izvor: Al Jazeera