Sudbina Samsunga nakon zapaljivih baterija

Baterije telefona Galaxy Note 7 zagrijavale su se i zapaljivale (AP)

Piše: Mario Pejović

Izgubiti milijarde dolara za svaku je kompaniju veliki gubitak, pa makar to bio i velikan poput južnokorejskog Samsunga. Tehnološki div je proteklih sedmica u centru pažnje zbog fijaska s elitnim modelom pametnog telefona Galaxy Note 7, koji je zbog problema pregrijavanja i zapaljivosti baterija u potpunosti povučen iz proizvodnje i prodaje.

Kako kaže Salko Radovović s portala Telefoni.ba, Samsung je doživio “brutalan” ekonomski udarac kada je konačno obustavio proizvodnju uređaja Galaxy Note 7.

Nakon što je prvobitno pozvao korisnike na povrat prvih verzija tog pametnog telefona, a zatim u opticaj pustio nove “sigurne” jedinice, u južnokorejskom divu nisu ni slutili da su napravili još veću grešku, kaže Radovović.

I ti “sigurni” telefoni imali su isti problem s baterijom, odnosno zapalilo se nekoliko “novih” uređaja, zbog čega je proizvodnja obustavljena u potpunosti, a Note 7 je zabranjeno unositi u avione, čak i kad je ugašen.

Radovović navodi kako analitičari procjenjuju da će Samsung izgubiti gotovo 17 milijardi dolara dobiti samo zbog obustavljanja prodaje telefona Galaxy Note 7, s obzirom na to da su procijenili kako bi tokom vijeka ovog uređaja, a očekivalo se da će potrajati mnogo duže od vremena koliko je bio na tržištu, prodali 19 miliona jedinica.

Zbog navedenih problema Samsung će praktično pola godine biti bez novog elitnog, takozvanog flagship telefona na tržištu, jer je Galaxy 7 izašao u februaru, a naredna iteracija očekuje se tek početkom 2017. godine.

Veliki gubitak

Koliko je, u biti, bio značajan Note 7 za Samsung, govori i podatak da će, zbog povlačenja i prestanka proizvodnje ovog uređaja, južnokorejski div smanjiti svoj kvartalni prihod za čak 85 posto, navodi urednik portala Telefoni.ba.

Budući da je serija pametnih telefona Note po mnogočemu specifična i nema direktnog konkurenta na tržištu, teško je procijeniti ko će ovaj Samsungov fijasko najviše iskoristiti, smatra Krešimir Blažev, glavni urednik portala o telekomunikacijama Mob.hr.

Prema njegovim procjenama, uglavnom će to biti neko od konkurenata koji prave uređaje s Android sistemom, koji je koristio i sporni Note 7, dok bi manji dio Samsungovih kupaca mogao migrirati u Appleov tabor, koji koristi operativni sistem iOS.

Blažev dodaje i da, ako se ubrzo nađe “krivac” za zapaljenje baterija i ako ne bude dodatnih komplikacija, Samsung neće imati previše štete, “naravno, ako izuzmemo pet milijardi dolara koje je već uračunao i pad dobiti u ovom i sljedećem kvartalu, jer se nekoliko milijuna uređaja jednostavno neće prodati. Taj dio prihoda će nedostajati i teško da će ga Samsung nečim drugim nadomjestiti.”

Glavni urednik portala Mob.hr navodi najnovije podatke o udjelima na tržištu, prema kojima je Samsung na godišnjem nivou već pao zbog velikog rasta kineskih proizvođača, pa mu sada pripada gotovo 20 posto tržišta, što mu je, ipak, dovoljno da zadrži prvo mjesto, jer je Apple na drugom s 12,5 posto tržišnog udjela.

Salko Radovović podsjeća kako analitičari smatraju da situacija zvana “Note 7” predstavlja “vjetar u leđa” za ostale proizvođače pametnih telefona, a u prvom redu se misli na nove Appleove modele iPhone 7 i iPhone 7 Plus, te na nove Googleove uređaje Pixel i Pixel XL.

Izbor konkurencije

Kako navode s portala Telefoni.ba, kruže podaci da je gotovo 40 posto korisnika Samsungovih telefona u Sjedinjenim Američkim Državama navelo da za svoj idući uređaj neće odabrati ovaj brend, već model konkurentske kompanije.

Radovović smatra kako bi se, u slučaju da se ovakav debakl desio nekom drugom proizvođaču, osim Applea, ta kompanija vjerovatno jednostavno ugasila i nestala s tržišta. Međutim, Samsung je, ipak, broj jedan proizvođač pametnih telefona i u nekoliko posljednjih kvartala poslovao je sa značajnom dobiti, što će mu omogućiti da preživi i opstane nakon ovakvog bolnog udarca.

Blažev dodaje da, kad je riječ o popularnosti Samsunga, ona ne bi trebala drastično pasti zbog ove epizode, ali mnogo toga ovisi o potezima kompanije u bliskoj budućnosti. 

Vrijedi istaći da je Samsung, navodno, svu pažnju usmjerio ka radu na narednom “flagshipu”, a riječ je o Galaxyju S8, dodaje Radovović. Prema novim izvještajima iz Južne Koreje, Samsung je spreman na saradnju s najvećim konkurentom u državi, kompanijom LG, samo da bi izbjegao moguće probleme s baterijom.

Nakon katastrofalnog iskustva s baterijom uređaja Galaxy Note 7, Samsung više ništa ne želi prepustiti slučaju.

Izvori iz Južne Koreje navode da još nikakav dogovor nije ozvaničen. Do sada su te dvije kompanije izbjegavale međusobno kupovati dijelove, jer su uglavnom konkurenti među mnogim elektroničkim proizvodima.

Izvor: Al Jazeera