Oglasi

Suđenje Berlusconiju poslije izbora

Svi sudski procesi protiv bivšeg italiiajnskog premijera bit će odgođeni za mart, zbog njegovih obaveza u izbornoj kampanji.
Između ostalog, Berlusconi je optužen za plaćanje seksualnih usluga maloljetniciRetuers

Sudski proces protiv bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija zbog optužbi za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici uslijed njegovih obaveza u kampanji bit će obustavljen do iza izbora, koji će biti održani krajem februara, odlučili su italijanske sudije u ponedjeljak.

Sljedeće ročište u postupku bit će održano 4. marta, sedam dana nakon izbora 24. i 25. februara.

Milanske sudije su prihvatile argumente Berlusconijevog advokatskog tima da njegova politička kampanja predstavlja legitimnu prepreku za njegovo sudjelovanje u procesu.

Odgađanje postupaka

Berlusconiju, 76-godišnjem medijskom magnatu i čelniku koalicije desnog centra protiv kojeg se vodi i postupci za poreznu prevaru, svi će sudski procesi biti odgođeni za mart.

Takozvani "Bunga Bunga" skandal, u kojem je Berlusconi optužen za plaćanje seksa s maloljetnom plesačicom u noćnim klubovima, jedan je od faktora koji su ubrzali njegov odlazak sa mjesta premijera krajem 2011. godine, na vrhuncu krize u eurozoni.

Berlusconi je za ove izbore poveo žestoku televizijsku kampanju, koja mu je omogućila da poveća podršku u ispitivanjima javnog mnijenja.

Njegov savez stranaka desnog centra, međutim, još zaostaje za Demokratskom strankom lijevog centra.

Izvor: Agencije