Suđenje El Chapu u aprilu naredne godine

Guzman je uhapšen u februaru 2014, nakon 13 godina bijega (AP)

Suđenje meksičkom kralju droge Joaquinu Guzmanu, zvanom “El Chapo”, počet će u travnju iduće godine, objavio je sud u New Yorku.

Očekuje se da će proces trajati dva do tri mjeseca.

Sudac Brian Cogan zakazao je prvo ročište za 16. travnja 2018. na sudu u istočnom okrugu New Yorka u Brooklynu.

Guzmana je Meksiko izručio Sjedinjenim Državama kako bi mu se sudilo po optužbama za rukovođenje kriminalnim krugom i zločine povezane s krijumčarenjem droga dok je bio na čelu narkokartela Sinaloa. 

Bude li proglašen krivim, prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Prema uvjetima sporazuma o izručenju SAD-u, Guzmanu neće moći biti dosuđena smrtna kazna.

U bijegu 13 godina

Guzman je uhićen u veljači 2014. u Mazatlanu, nakon 13 godina bijega. Međutim, u srpnju 2015. “El Chapo” pobjegao je iz zatvora u Altiplanu kroz tunel dug kilometar i pol na motociklu pričvršćenom na tračnice koje su završavale u jednoj kući u izgradnji.

Vođa kartela Sinaloe skrivao se zatim šest mjeseci te je ponovo bio uhićen nakon pucnjave u gradu Los Mochisu.

Smatra se da je bio jedan od najmoćnijih ljudi u narkopodzemlju u Ciudad Juarezu, a izručen je u siječnju uoči inauguracije Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

Sudac je prvo ročište zakazao u prisustvu Guzmanove supruge Emme Coronel, 27-godišnje bivše pobjednice u izboru ljepotica, kojoj ne dopušta posjete suprugu.

Također je objasnio da upravo zbog prijašnja dva bijega iz meksičkog zatvora odbija dopustiti organizaciji za ljudska prava Amnesty International posjet El Chapu.

Izvor: Al Jazeera