Suđenje osumnjičenima za 11.9. u Guantanamu

Tužitelji će za Mohammeda tražiti smrtnu kaznu pred vojnim sudom (Reuters)

Sjedinjene Američke Države objavile su optužnice protiv Khaleda Sheikha Mohammeda, osumnjičenog za organizaciju napada 11. septembra na teritoriji te zemlje, kao i protiv četiri navodna saučesnika, zatraživši smrtnu kaznu i vojno suđenje.

Petorica osumnjičenih terete se za terorizam, otmicu aviona, zavjeru, ubistvo kao i za kršenje prava i običaja rata i druge prekršaje.

„Prema optužnici, navodi se da su petorica optuženih odgovorni za planiranje i izvođenje napada 11. septembra 2001. u New Yorku i Washingtonu, te Shanksville u Pennsylvaniji, što je izazvalo smrt 2.976 osoba“, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

„Nadležni organi predočili su slučaj vojnoj komisiji, što znači da bi, ako bude dokazana krivica, petorica optuženih mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.“
Mohammed i drugi optuženi, Walid bin Attash i Mustafa al-Hawsawi iz Saudijske Arabije, jemenski državljanin Ramzi bin al-Shibh, Pakistanac Ali Abd al-Aziz Ali – također poznat Ammar al-Baluchi – pojavit će se pred sudom, gdje će im optužnice biti pročitane u roku od 30 dana.

Suđenje, koje se može desiti i nakon nekoliko mjeseci, bit će održano u američkoj vojoj bazi u Guantanamu na Kubi, gdje je američka vlada osnovala posebne vojne komisije koje sude osumnjičenima za terorizam.

Promjena kursa

Prebacivanje slučaja komisiji dolazi godinu dana nakon što je administracija predsjednika Baracka Obame napustila napore da Mohammedu i preostaloj četvorici osumnjičenih sudi civilni sud, kao što je predsjednik ranije obećao, te dodijelila slučaj vojnom tribunalu.

Državni advokat Eric Holder krivio je političare za promjenu kursa, rekavši da je njihova odluka da se zaustavi finansiranje za krivični proces protiv osumnjičenih u njujorškom sudu svezala ruke administraciji i primorala predsjednika da preda slučaj vojnom sudu.

Američka unija građanskih prava u srijedu je osudila odluku administracije.

„Obamina adminstracija pravi veliku grešku vodeći najvažnija suđenja za terorizam našeg vremena u drugorazrednom pravosudnom sistemu“, kazao je izvršni direktor Unije Anthony Romero.

„Kako god presude vojne komisije u Guantanamu, ovi slučajevi će nositi mrlju nefer procesa i politike koja ih je pogrešnom odlukom povukla sa federalnih sudova, gdje se sigurno i uspješno održalo stotinjak suđenja za terorizam“, rekao je on.

Izvor: Agencije