Suđenje osumnjičenom za napade na Baliju

Patek u pratnji naoružanih komandosa ulazi u sudnicu (AFP)

Na indonežanskom sudu u Džakarti počelo je suđenje Umaru Pateku, osumnjičenom za bombaški napad na Baliju 2002. godine.

Patek se suočava s nekoliko optužnica, uključujući ubistvo s predumišljajem, za smrtonosne napade.

“Proglašavam otvorenim suđenje Umaru Pateku”, kazao je sudija Lexsy Mamonto u ponedjeljak, prije nego što je tužilac Widodo Supriady počeo čitati optužnice na sudu u indonežanskoj prijestonici.

“Optuženi Umar Patek bio je dio zle zavjere s drugima da bi počinio kazneno djelo unoseći, nabavljajući, posjedujući, davajući ili posjedujući vatreno oružje, municiju i eksplozivni i drugi opasni materijal da bi se izveo teoririzam“, kazao je Supriady.

Četiri mjeseca suđenja

Prema kopiji optužnice u koju je imala uvid agencija AFP, Patek će biti optužen za ubistvo s predumišljajem za bombaške napade na noćni klub u oktobru 2002. godine i udare na crkve u Džakarti na Badnjak 2000.godine.


Tužioci kažu da će tražiti smrtnu kaznu

U napadu na noćni klub ubijeno je 202 ljudi, uglavnom stranaca.

Očekuje se da će suđenje u distriktru Zapadna Džakarta trajati oko četiri mjeseca, jer će tužilac predstaviti dokaze od 86 svjedoka.

Tužioci kažu da će tražiti smrtnu kaznu.

Pravo ime Pateku (45) je Hisyam Bin Alizein, a koristi i nekoliko pseudonima.

Američki pravosudni program je za njegovu glavu raspisao nagradu od milion dolara.

Patek, poznat kao “Razbijač”, zbog poznavanja eksploziva, suočava se s procesom nakon što je devet godina bježao od pravde.

Njegovo suđenje smatra se “značajnim korakom u borbi protiv terorizima” u Indoneziji, kazao je reporter Al Jazeere Step Vaessen, izvještavajući iz Džakarte.

Suđenje Pateku je počelo uz velike mjere sigurnosti, policija je postavila antiterorističke jedinice diljem prijestonice.

Međutim, s obzirom da u vrijeme napada za koje je osumnjičen takav zakon nije postojao, Patek ne može biti optužen za terorizam, kazao je naš dopisnik.

Nova generacija

Iako se Patek smatra korisnim izvorom informacija o terorističkim aktivnostima u Indoneziji, kazali su zvaničnici našem dopisniku, pojavila se u ovih devet godina nova generacija bombaša i planera, pa “kraj još nije na vidiku” u borbi protiv “terorizma” za otočku naciju.

Patek je izručen Indoneziji nakon što je januara 2011. godine uhapšen u pakistanskom gradu Abotabad, gdje su američki marinci kasnije ubili šefa al-Qaede Osamu bin Ladena.

Suđenje Pateku je počelo uz velike mjere sigurnosti, policija je postavila antiterorističke jedinice diljem prijestonice.

Optuženog su u sudnicu dovezli blindiranim policijskim vozilom, uz pratnju naoružanih policijskih komandosa.

Purnomo Yusgiantoro, indonezijski ministar odbrane, kazao je ranije da su postojale informacije da se Patek pokušavao sresti s Bin Ladenom u Abotabadu prije nego što je uhapšen 25. januara 2011.godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije