Suđenje Ukrajinki u Rusiji zbog ubistva novinara

Advokat ukrajinske pilotkinje Nadje Savčenko, kojoj se sudi u Rusiji za ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini, izjavio je kako se ona neće žaliti na presudu ako bude proglašena krivom. Prijeti joj zatvorska kazna od 25 godina, a njen advokat je poručio kako Savčenko ne vjeruje u ruski pravosudni sistem.

Vera Savčenko nekad dobije dozvolu za posjetu sestri. Prolazi ulicama Donjecka, grada koji ne poznaje, do zgrade suda i sudnice u kojoj se njenoj sestri sudi za ubistvo. Uskoro bi mogla svjedočiti i zbog toga joj je trenutno zabranjen ulazak u sudnicu.

No, novinarima nije. Ekipama je bilo dozvoljeno da nekoliko minuta snimaju ženu koju u Ukrajini smatraju herojem i političkom zatvorenicom. I za koju se njena sestra, vjerovatno uzalud, nada da će biti oslobođena.

“Uvijek sam optimista. Ponekad sanjam da će sudija ustati i reći: ‘Dosta je bilo ove farse, svjedoci tužilaštva lažu, svjedočenja se ne podudaraju, pustite je kući…’ To je, za sada, samo san, ali mogao bi se ostvariti. Vjerujem u dobro u ljudima, ali sudije uvijek slijede naređenja”, navodi Vera Savčenko.

Nadja Savčenko je optužena za sljedeće: u junu prošle godine su dvojica ruskih novinara poginula u minobacačkom napadu na istoku Ukrajine; Savčenko je bila pripadnica dobrovoljačke jedinice odane Kijevu; optužena je da je, kao navigator helikoptera, dala instrukcije za napad.

Goruća pitanja

Njeni advokati tvrde kako su je proruski separatisti zarobili prije napada, pa ima jak alibi. Ali, očekuju da će, ipak, biti osuđena.

“Problem je u tome što ovo uopće nije suđenje. Možemo predvidjeti da će konačna presuda biti oštra koliko je to moguće”, smatra advokat Ilija Novikov.

“Drugo goruće pitanje je to kako se Savčenko uopće našla u Rusiji. Prema riječima tužitelja, nelegalno je ušla u Rusiju iz Ukrajine, pretvarajući se da je izbjeglica… Što je besmislica, tvrdi ona. Od početka insistira da su je, nakon što su je separatisti zarobili, preko granice prokrijumčarili ruski obavještajci. Evropska unija se slaže i smatra to otmicom”, javlja novinar Al Jazeere Rory Challands iz Donjecka, na jugu Rusije. 

Tužitelji su odbili dati izjave za Al Jazeeru. Na ulicama Donjecka malo ih je koji suosjećaju s Ukrajinkom. Većina želi da se suđenje što prije završi i da svi odu iz grada.

Advokati i oni koji podržavaju Nadju Savčenko nadaju se da će međunarodni pritisak pomoći – da će možda biti pomilovana, deportirana u Ukrajinu, ili razmijenjena kao zarobljenica. Ali, to je odluka koja, smatraju, neće biti donesena u Donjecku, nego u Moskvi.

Izvor: Al Jazeera