Suđenje za zločine u Srebrenici 26. oktobra

Među žrtvama ubijenim u hangaru 'Kravice' do sada identifikovano više od 1.300 civila, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama (Tanjug)

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 26. oktobar početak suđenja u procesu “Srebrenica”, koji se vodi protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog optužbi za zločine nad civilima, pošto je danas završeno pripremno ročište.

Suđenje je zakazano i za 27. oktobar, rekla je za Tanjug glasnogovornica suda Tanja Koljenšić.

Na pripremnom ročištu održanom u utorak svi optuženi su se kratko izjasnili da nisu krivi, dok će svoju odbranu detaljno moći iznijeti na suđenju koje će biti javno.

Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je okrivljene za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a optužnicu u ovom slučaju zastupaju zamjenici tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić.

Masovne grobnice

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Optuženi su da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, ubivši u hangaru “Kravice” 14. jula 1995. godine više stotina Bošnjaka.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru “Kravice” do sada je identifikovano više od 1.300 civila, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 te Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Izvor: Agencije