Sudit će se napadaču iz kina u Aurori

Holmes je na licu mjesta ubio 10, dvije osobe su preminule u bolnici, a 58 je ranjeno (AP)

Sud u Denveru utvrdio je da ima dovoljno dokaza protiv Jamesa Holmesa, koji je prošlog ljeta, na premijeri filma o Batmanu u kinu u Aurori, ubio 12 osoba i 58 ranio, pa je sudija donio odluku da mu se sudi.

Sudija William Sylvester kasno navečer u četvrtak je donio odluku da se Holmesu (25) treba suditi, istakavši da dokazi iznijeti tokom preliminarne rasprave navode na zaključak da postoji osnovana sumnja da je počinio zločine.

Optužnica sadrži 166 tačaka, uključujući ubistvo prvog stepena s predumišljajem, ubistvo prvog stepena s “ekstremnom ravnodušnošću”, kao i pokušaj ubistva, prenosi AP.

Sudija iz Kolorada je također donio odluku da Holmes treba biti i dalje pritvoren, bez mogućnosti da bude pušten uz kauciju.

Holmesova odbrana je prethodno, na preliminarnoj raspravi, koja je trajala tri dana, odbila iznijeti dokaze i pozvati svjedoke.

‘Mentalni problemi’

Na sudskoj raspravi policija je predstavila fotografije koje je Holmes načinio mobilnim telefonom u noći kada je izveo napad, pozirajući s pištoljem, nasmijan.

Pokazane su i fotografije kino sale, koje je Holmes načinio mjesec dana prije napada, koji je izveo 20. jula 2012. godine u gradu Aurora, na ponoćnoj premijeri filma Uspon mračnog viteza.

U ovom napadu Holmes je na licu mjesta ubio 10 osoba, dvije osobe su preminule u bolnici, a ranio 58.

Holmes, koji je kosu ofarbao u crveno, na saslušanju u policiji nakon hapšenja rekao je da je on Joker, negativac iz filma o Batmanu.

Stručnjaci smatraju da se Holmesovi advokati pripremaju odbranu zasnivati na tome da njihov klijent nije odgovoran za svoje postupke zbog mentalnih problema.

Odbrana je nagovijestila da namjerava pozvati dva svjedoka koji će govoriti o mentalnom stanju njihovog klijenta.

Izvor: Agencije