Sudska blokada Obamine imigrantske politike

Vrhovni sud u Sjedinjenim Američkim Državama blokirao je plan predsjednika Baracka Obame da poštedi deportacije i rigoroznih sigurnosnih provjera milione migranata koji godinama žive u SAD-u.

Obamin plan je bio da imigrantima koji u SAD-u borave duže od pet godina bude omogućena legalizacija statusa nakon sigurnosnih provjera.

‘Nesretna’ odluka

Obama je sudsku odluku nazvao nesretnom i frustrirajućom te naglasio da će prije ili kasnije imigracijska reforma dobiti podršku.

“Nakon više od dvije decenije sada svi priznaju da je naš imigracioni sistem u kolapsu. Činjenica da Vrhovni sud nije bio u mogućnosti da donese odluku govori da nije u stanju uspostaviti sistem. Odluka nas je udaljila od cilja na kojem želimo biti”, kazao je američki predsjednik.

“Predsjednik Obama je 2014. godine donio izvršnu odluku da će nešto više od četiri milijuna ilegalnih imigranata imati pravo ostati u SAD-u, nakon što je Kongres odbio bilo kakav razgovor o svemu tome”, izvještava Ivica Puljić, reporter Al Jazeere.

On dodaje da je Sud odlučio da se ta izvršna odredba ne može provesti, tako da Obama neće imati nikakvih izgleda da do kraja svog mandata nešto promijeni.

Kongres se neće izjašnjavati jer je pod kontrolom republikanaca, izvještava Puljić.

Izvor: Al Jazeera