Oglasi

Sudski spor o Šariću blokirao šećeranu u BiH

Zbog sumnji da je vlasnik Fabrike šećera u Bijeljini 'prao' novac narko-bosa Darka Šarića, rad je blokiran, a radnici održavaju opremu bez ikakve naknade.

Bijeljinska Fabrika šećera blokirana je zbog sumnji da je putem nje većinski vlasnik Zoran Ćopić „prao“ nelegalno zarađen novac narko-bosa Darka Šarića, koji je pobjegao iz Srbije. Dok se čeka okončanje maratonskog sudskog procesa, radnici se pitaju da li će šećerana opet proraditi.

Šećerana u Bijeljini pamti daleko bolje dane. Danas, kako izvještava reporter Al Jazeere Boris Gagić, radnici se bore za svoju  fabriku tako što čuvaju i održavaju opremu i pogone. Redovno i u smjenama.

Jedan od njih je Miodrag Stepanović. On  je 25 mjeseci bez plate i isto toliko bez zdravstvene zaštite.

Zaustavljen razvoj

Nakratko, nije bilo tako. Radili su. Strateški partner je nakon 19 godina zastoja pokrenuo proizvodnju. Sve je stalo kada je Zoran Ćopić osumnjičen da je preko šećerane prao nelegalan novac narko-bosa Darka Šarića.

„Zbog ovog procesa u vezi pranja novca, šećerana je blokirana“, kaže Stepanović.

Dok traje pravosudni spor i dokazivanje, mašine stoje.

„Tužilaštvo neka radi svoj posao, ali nam nije jasno zašto je fabrika šećera zaustavljena“, pita se Rade Rakić, uposlenik Šećerane.

Zaustavljen je time, vjeruju radnici, ekonomski razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine.

„Da bi fabrika šećera radila u lancu, treba raditi deset hiljada ljudi, Ali, ne radi ni njih 80-tak. Iako tvrde da potencijalnih kupaca ima“, kaže Rakić.

Za proizvodnju šećera potrebno je izvršiti višemjesečni remont ovih postrojenja, ali i dogovoriti se sa poljoprivrednim proizvođačima o sadnji šećerne repe. Svi planovi za proizvodnje u 2013. ovdje su zakasnili.

Kasno je i za sadnju šećerne repe u Semberiji, jer poljoprivrednici dugo u tome ne vide računicu, objašnjavaju stručnjaci.

„Sada je mnogo teža situacija, mogućnost snabdijevanja sirovinom mnogo je manja jer je poljoprivreda na izdisaju“, kaže Aleksa Milojević sa Ekonomskog instituta Bijeljina.

Sumorna prognoza

Nije pomogla ni kvota za bescarinski izvoz šećera iz BiH u Evropsku uniju. Na godišnjem nivou ona iznosi 12.000 tona.

Hrvatska i Srbija imaju, naprimjer, daleko veću izvoznu kvotu od 192, odnosno 180 hiljada tona. Ova za Bosnu i Hercegovinu dovoljno govori.

„Za sada kvotu koristi samo šećerana u Kozarskoj Dubici za proizvodnju melase, takozvanog industrijskog šećera“, objašnjava Dragiša Mekić iz Ministarstva vanjske trgovine BiH.

Vlasti, i zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, traže od Brisela značajno povećanje bescarinske kvote za izvoz šećera na evropsko tržište. Veliki igrači tako odlučuju o malim bh. šećeranama.

„Nisam tu veliki optimista, ali barem duplo povećanje bi nam dobrodošlo“; kaže Dragiša Mekić.

Bijeljinskoj šećerani bi dobrodošla i struja. Isključena im je prije nekoliko dana zbog velikog duga. Tamni oblaci tako daju sumornu prognozu opstanku ove fabrike.

Izvor: Al Jazeera