Suha Arafat podnijela tužbu za ubistvo

Suha i Yasser Arafat u Španiji 1994. (EPA)

Udovica i kćerka Yassera Arafata u utorak su podnijele tužbe u Francuskoj zbog tvrdnji da je palestinski lider preminuo od trovanja radioaktivnim polonijem, saopćio je njihov advokat.

Suha i Zawra Arafat podigle su građansku tužbu za ubistvo protiv nepoznatih osoba na istražnom sudu u pariškom naselju Nanterre, kazao je advokat Pierre-Olivier Sur.

Yasser Arafat preminuo je u vojnoj bolnici nedaleko od Pariza 2004.

Arafatova udovica se odlučila na tužbu nakon što je istragom, koju je pokrenula Al Jazeera, otkriven radioaktivni polonij na ličnim predmetima koji su pripadali Arafatu, što je oživilo ranije spekulacije da je otrovan.

Arafatov nasljednik, predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas, ranije ovog mjeseca  je odobrio ekshumaciju njegovih posmrtnih ostataka i najavio da će zatražiti od švicarskih stručnjaka, u čijem Institutu je testirana Arafatova odjeća da, između ostalog, uzmu uzorke s njegovog tijela za dalje testove.

Ekshumacija posmrtnih ostataka

Polonijem, koji je jako toksičan, ubijen je bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko 2006. godine, nakon što je u jednom londonskom restoranu popio čaj u kome je bila ta supstanca.

Istraga Al Jazeere, objavljena početkom ovog mjeseca, fokusirala se na testiranje Arafatove četkice za zube, donjeg veša i krznenog šešira, koje je vojna bolnica dala njegovoj udovici poslije smrti.

Ona je dala Al Jazeeri dozvolu da uzme te stvari i preda ih na testiranje.

Nakon što su objavljeni rezultati istrage, Suha Arafat je najavila da će tražiti ekshumaciju u pokušaju da se dođe do istine.

Palestinsko rukovodstvo je pristalo na ekshumaciju pod uslovom da i porodica pristane.

Mnogi Palestinci su i ranije vjerovali da je Izrael otrovao Arafata, što je ta zemlja i tada i sada porekla, optužujući Suhu Arafat i palestinske zvaničnike da prikrivaju stvarne razloge njegove smrti.

Izvori: Al Jazeera i agencije