Šuker: Priznanje Modriću potvrda sjajne godine hrvatskog nogometa

Davor Šuker tvrdi da se ne treba plašiti za budućnost nogometa u Hrvatskoj (AP)

Bila je ovo najuspješnija godina za hrvatski nogomet u historiji. Hrvatska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji; Luka Modrić je proglašen za najboljeg igrača svijeta u izboru Svjetske nogometne asocijacije i dobitnik je Zlatne lopte za najboljeg igrača Mundijala; U21 selekcija plasirala se nakon 14 godina na Evropsko prvenstvo, koji će biti održano 2019. godine u Italiji i San Marinu; zagrebački Dinamo izborio je proljeće u Evropi poslije dugih 48 godina čekanja.

Kao što je Davor Šuker odličnim igrama i maestralnim golovima vodio “Vatrene” do osvajanja bronzane medalje na Mundijalu prije 20 godina u Francuskoj, zajedno sa Zvonimirom Bobanom, Robertom Prosinečkim i drugim asovima te sjajne generacije, tako će i kao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, na čijem je čelu od 5. jula 2012. godine, kada je jednoglasno izabran na ovu funkciju, biti upamćen po uspjesima hrvatskog reprezentativnog nogometa.

Fenomenalni lob Šukera u pobjedi Hrvatske protiv Danske od 3:0 i pogodak u četvrtfinalu s Njemačkom 1:2 uvršteni su među deset najboljih golova na Euru 1996. godine u izboru nogometnog portala Four Four Two. Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu sjećaju se kako je Šuker rešetao protivničke mreže u kvalifikacijama i na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Sa šest pogodaka iz sedam utakmica, ponio je epitet golgetera Mundijala. Te 1998. godine bio je treći nogometaš svijeta na osnovu glasanja selektora svih reprezentacija. Prvi je strijelac selekcije Hrvatske svih vremena sa 45 golova u 69 susreta.

  • Koje su glavne aktivnosti Hrvatskog nogometnog saveza u narednom periodu?

– Naš glavni cilj uvijek je plasman seniorske reprezentacije na velika natjecanja, tako da smo koncentrirani na Euro 2020. i Svjetsko prvenstvo u Kataru [2022. godine]. Vjerujemo da i dalje imamo odličnu momčad i talentirane mladiće, koji mogu uspješno obaviti smjenu generacija, te da ćemo i u budućnosti moći parirati najboljim selekcijama, kao što smo već pokazali u Ligi nacija. Pored aktivnosti A reprezentacije i mladih selekcija, stavili smo fokus na poboljšanje infrastrukture u cijeloj zemlji, za što nam treba pomoć državne i lokalnih vlasti. Želimo osigurati našoj reprezentaciji vrhunski stadion, koji mislim da zaslužujemo imati. Također, želimo nastaviti s gradnjom infrastrukture na stadionima diljem zemlje, ali ne možemo biti usamljeni u toj inicijativi.

  • Jeste li vjerovali da će Hrvatska osvojiti srebrnu medalju na SP-u u Rusiji ove godine i nadmašiti ‘Vatrene’ iz 1998. godine?

– Nitko ne može reći da je bio siguran da ćemo igrati u finalu. To ne mogu reći ni Njemačka, niti Brazil. No, vjerovao sam da ova reprezentacija ima kvalitetu, s igračima koji su gladni uspjeha s reprezentacijom, a u klubovima su naučili kako osvajati velike trofeje. Imali smo Modrića, [Ivana] Rakitića, [Marija] Mandžukića i [Matea] Kovačića, koji su osvajali Ligu prvaka, te puno igrača koji su osvajali nacionalna prvenstva, a iza okosnice te ekipe je bilo već nekoliko velikih natjecanja na kojima su naučili što im nedostaje. Puno paralela se moglo povući sa Svjetskim prvenstvom 1998. godine te s razlogom smo se nadali da ova momčad može ponoviti nešto slično, pa i ostvariti još bolji plasman.

  • Koji su ključni faktori podviga izabranika Zlatka Dalića?

– Kada mala zemlja poput Hrvatske osvoji medalju na SP-u, puno se faktora mora poklopiti. Ipak, prvi je uvijek kvaliteta igrača, bez koje ne možete u borbu s velikanima svjetskog nogometa. Kod ove momčadi je bilo očigledno i veliko zajedništvo, koje je raslo svakom novom pobjedom. Tu treba dati pohvale izborniku Daliću i njegovom stožeru. U momčadi su zaista svi disali kao jedan, nitko nije bio iznad ekipe. Nakon odličnog nastupa u vrlo teškoj skupini, žrijeb je bio relativno povoljan, premda to nije nikada garancija uspjeha. Konačno, reprezentacija je pokazala veliki karakter u eliminacijskoj fazi, tri puta se vrativši nakon rezultatskog zaostatka te tri puta igrajući produžetke za prolazak dalje. To je čudesan podvig.

Hrvatskoj treba snažan Hajduk

• Može li neka ekipa pomrsiti račune Dinamu u borbi za titulu u Hrvatskoj?

– Ove sezone teško. Dinamo je već stvorio lijepu prednost, izgleda dominantno i ima širok kadar, pa ne mislim da će ga europski nastupi u tom smislu iscrpiti. Lokomotiva i Gorica su ugodna iznenađenja, dok su Rijeka i Osijek imali previše uspona i padova da bi uspješnije pratili ‘Modre’. Hajduk je i ovoga puta razočarao navijače. Samo tri pobjede u 15 kola premalo su za splitski klub, no očekujem da se na zimu konsolidiraju, pošto Hrvatskoj treba snažan Hajduk.

  • Da li je Srbija zakazala ispadanjem u prvom krugu Mundijala?

– Srbija je igrala u teškoj skupini. Zna se dobro što predstavlja Brazil, a i Švicarska se potvrdila kao dobra momčad, što je dokazala u Ligi nacija, gdje se plasirala na završni turnir. U tom društvu Srbija je bila blizu prolaska u drugi krug. Na SP-u su razlike vrlo male, često treba imati i dašak sportske sreće. Recimo, Hrvatska ga na Euru 2016. nije imala, a u Rusiji je bilo drugačije. Ne bih nazvao nastup Srbije razočaranjem, iako razumijem da su javnost i navijači imali veća očekivanja.

  • Koliko je zlatnoj medalji Francuske doprinio selektor Didier Deschamps?

– Izbornik uvijek ima značaj, iako su na kraju igrači ti koji moraju njegove ideje provesti u djelo. Deschamps ima kontinuitet uspješnih rezultata s Francuskom. Pokazao je da zna izvući maksimum iz ekipe, ne posebno atraktivnom, ali vrlo učinkovitom igrom. Sigurno je i kroz igračko iskustvo mogao prenijeti znanja momčadi kako da igraju na ovako velikom turniru. Francuska je zasluženo osvojila SP, premda bih volio da smo tu finalnu utakmicu igrali s jednakim brojem dana odmora, imajući u vidu da smo mi odigrali tri utakmice s produžecima.

  • Koje reprezentacije su najveća razočarenja Mundijala?

– Kao aktualni svjetski prvak, Njemačka je sigurno najviše podbacila ispadanjem u skupini. Nije to bila laka skupina, ali za Njemačku je to veliko razočaranje, objektivno. Brazil je razočaran kada god nije prvak. Ovog puta mu je to još teže prihvatiti, jer je nekoliko tradicionalno jakih protivnika relativno rano ispalo. I njima bih pridružio Argentinu, koja je pokazala da, i pored Lionela Messija, nema veliku momčad. Pojedinac, koliko god kvalitetan bio, ne može na jakom turniru donijeti prevagu.

  • Šta predstavlja FIFA-in izbor Luke Modrića najboljim igračem svijeta za hrvatski nogomet?

– To je šlag na torti ove sjajne godine za hrvatski nogomet. Luka je to priznanje apsolutno zaslužio za sve što je napravio s Realom i Hrvatskom. Ništa nije osvojio sam, ali bio je najbolji vezni igrač Lige prvaka, a onda i najbolji igrač SP-a. U godini SP-a to natjecanje ima najveću težinu i glasači su prepoznali Lukinu važnost u našem pohodu do finala. Nevjerojatno je za malu zemlju poput Hrvatske da ima najboljeg igrača svijeta.

  • Jesu li promjene u ekipi utjecale na ispadanje Hrvatske iz A divizije Lige nacija?

– Teško je govoriti o neuspjehu kada smo 15 minuta prije kraja posljednje utakmice imali plasman na završni turnir, što znači da smo, pored Španjolske i Engleske, do kraja bili u igri. Drugim riječima, i dalje smo konkurentni najboljim reprezentacijama svijeta. U rujnu još nismo bili spremni za to natjecanje, što je razumljivo. Bilo je nekoliko važnih promjena u sastavu. Igrači su bili daleko od prave forme nakon dugotrajnog SP-a i u krivom trenutku smo naletjeli motiviranoj Španjolskoj. Kasnije smo se konsolidirali, protiv Španjolske kod kuće pokazali smo pravo lice, pobijedivši 3:2, i vjerujem da je to Hrvatska koju ćemo gledati u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

  • Kako komentirate plasman U21 selekcije Hrvatske i kolike su joj mogućnosti na Euru 2019?

– To je bila sjajna vijest za hrvatski nogomet, jer smo dugi niz godina čekali na plasman na Europsko prvenstvo U21. Čestitam igračima i izborniku Nenadu Gračanu na vrijednom uspjehu. To je pokazatelj da se ne moramo bojati za budućnost nogometa u Hrvatskoj. Ta ekipa ima potencijal napraviti dobar rezultat na EP-u, ali nema razloga da im namećemo bilo kakve imperative. Ovo je izjednačeno natjecanje, gdje prednost uvijek imaju velike zemlje, koje imaju širu igračku bazu. Hrvatska vjeruje da može igrati s bilo kim, to je već i dokazala.

  • Kakva je saradnja HNS-a s rukovodstvom Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine?

– Odlična. To dovoljno govore veliki osmijesi kada god se sretnemo na nekom ždrijebu ili drugom UEFA-inom ili FIFA-inom događaju. Uvijek sjedimo skupa i rado razgovaramo o svim aktualnim temama. Učimo jedni od drugih, pomažemo savjetima i razmjenjujemo iskustva. Na regionalnoj razini svi savezi surađuju jako dobro, zajednički nastupamo prema UEFA-i i mislim da je to zajedništvo višestruko korisno za sve saveze. Tako smo zajedno dali podršku Aleksanderu Čeferinu u prvim izborima za predsjednika UEFA-e. Također, dat ćemo podršku Slovencu za naredne izbore.

  • Šta je prevagnulo za prolaz Dinama u šesnaestinu finala Evropske lige?

– Kao i kod Hrvatske na SP-u, puno je faktora koji se moraju poklopiti. Zasluge pripadaju svakako treneru Nenadu Bjelici, koji je, poput Dalića, stvorio pravu ekipu, kao i rukovodstvu kluba. Stručni štab je posložio kvalitetnu ekipu, sa širokim igračkim kadrom. Konačno, mislim da je i uspjeh Hrvatske pridonio boljem i pozitivnijem nogometnom okruženju, Dinamo je vratio publiku na Maksimir. Kombinacija pozitivnih faktora u ekipi, rukovodstvu i među navijačima rezultirala je velikim uspjehom i toliko željenim proljećem u Europi. Čestitam svima u Dinamu!

  • Može li prvak Hrvatske otići još dalje u Evropskoj ligi?

– Dinamo je pokazao ove godine da je ozbiljna momčad, koja igra prilično zrelo, odgovorno i učinkovito. Puno toga će ovisiti, naravno, i o ždrijebu, pa ako ne bude baš nepovoljan, mislim da Dinamo ima podjednake šanse za prolaz dalje. To su izjednačene utakmice, gdje jedan pravi potez ili jedna pogreška često odlučuje pobjednika. Dinamo ima manje tih pogrški u ovoj sezoni i ako tako nastavi u takmičenju na proljeće, ima šansu nastaviti lijepu priču u Europi.

BIH zaslužuje biti dio Eura 2020.

• Radujete li se plasmanu Bosne i Hercegovine, čiji je selektor Robert Prosinečki, u elitni rang Lige nacija?

– Čestitam Robiju na izvrsnom startu na klupi Bosne i Hercegovine. To je zaista lijep uspjeh. Važno je sada, na temelju tog odličnog rezultata, krenuti dobro u kvalifikacije za Europskog prvenstva. Bosna i Hercegovina zaslužuje biti dio Eura 2020. godine te da osjetite ponovno tu atmosferu velikog natjecanja.

  • Kako ocjenjujete kvalitet 1. Hrvatske nogometne lige?

– Sigurno je bolja nego prije nekoliko godina, jer smo jači za Rijeku i Osijek, koji su sada ozbiljni klubovi, te zaista možemo govoriti o “velikoj četvorci”, uz Dinamo i Hajduk. Naravno da je problem rani odlazak talentiranih igrača, no jasno je da naši klubovi moraju živjeti od transfera. Pozitivno je što je Savez uložio u obnovu prvoligaških travnjaka, pa se igra na odličnim travnjacima. To je veliki plus i za nogometaše, i za gledatelje. Liga deset je za nas puni pogodak. U svakom kolu imamo jake utakmice. Mislim da i Dinamov odličan rezultat u Europi svjedoči da naš klupski nogomet ide uzlaznom putanjom.

  • Šta mislite danas o bronzanoj medalji Hrvatske i zlatnoj kopački na Mundijalu 1998?

– Mišljenje o tome se nikada neće promijeniti – to je nezaboravnih mjesec dana, tijekom kojih je svijet naučio da postoji Hrvatska, da tamo postoje talentirani nogometaši, koji ponosno igraju za mladu zemlju. Zlatna kopačka SP-a je najveće priznanje u mojoj igračkoj karijeri, posebno kada pogledam konkurenciju na tom turniru – Ronaldo, Batistuta, Vieri, Bergkamp… Zahvaljujem suigračima i ponosan sam što sam s tih šest golova pomogao Hrvatskoj doći do povijesnog uspjeha. Taj rezultat stavio nas je na nogometnu mapu svijeta i postali smo inspiracija generacijama koje su dolazile, uključujući ovu današnju. Siguran sam da će tako Modrić i društvo biti inspiracija novim klincima. Znam da mnogi i danas smatraju upravo to Svjetsko prvenstvo jednim od najboljih u povijesti i drago mi je da je mlada država Hrvatska igrala tako veliku ulogu.

  • Kakve emocije ste doživjeli osvajajući titulu prvaka Evrope s Realom?

– Osvajanje Lige prvaka najveći je uspjeh koji možete napraviti u klupskom nogometu i ponosan sam što sam bio dio te sjajne ekipe. Teško je osvojiti to natjecanje. jer igrate protiv toliko sjajnih ekipa i zato je tim vrijednije kada na kraju podignete trofej. Iako je teško uspoređivati klupski i reprezentativni nogomet, ta Liga prvaka i bronca s Hrvatskom najveći su uspjesi moje igračke karijere. Izuzetno sam ponosan da sam ove godine kao predsjednik Saveza osvojio srebrnu medalju i da sam tako dio dva najveća uspjeha hrvatskog nogometa.

Izvor: Al Jazeera