Sukob Katoličke crkve i hrvatske Vlade

Katolička crkva i hrvatska Vlada ušle su nedavno u novi sukob. Kardinal Josip Bozanić Vladu je optužio za negiranje komunističkih zločina iz Drugog svjetskog rata te je prozvao zbog uvođenja zdravstvenog odgoja u školama.

No, mnogi misle da iza toga stoji neslužbena informacija da će premijer Zoran Milanović tražiti od pape Benedikta XVI reviziju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, odnosno da će zatražiti da se za Crkvu izdvaja manje novca iz budžeta.

Četiri ugovora

Novinarka Al Jazeere Ivana Brkić istražila je kakvi su odnosi Katoličke crkve i Vlade, koliko je ugovora potpisano i šta oni uređuju.

Odnosi Hrvatske i Svete Stolice znaju se do detalja, regulirani su sa četiri ugovora.

“Mnogima je najveći trn u oku onaj koji uređuje finansijske obaveze”, izvještava Brkić.

Njime je, između ostalog, propisano da se iz državnog budžeta za Katoličku crkvu daje iznos koji odgovara “dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa”.

Ove godine dobili su oko 37 miliona eura.

Novinar Večernjeg lista Darko Pavičić priznaje da je kriza otopila dio novčanog kolača namijenjenog Crkvi. No, nije, kaže, smanjila njihovu rastrošnost.

“Caritas radi svoje, ali se Crkva i dalje dovoljno luksuzira na dovoljno iritantan način. I ljudi, dakle opća javnost, misle da bi se ona mogla jače angažirati”, smatra Pavičić.

U redakciji Glasa Koncila, koji izdaje Nadbiskupski duhovni stol, uvjereni su da je Crkva štedljiva.

Ivan Miklenić, glavni urednik lista, podsjeća da je Crkva u kriznim godinama ostala bez 21 miliona eura.

“Pokazala je suosjećanje… ali i dio, uvijek jedna trećina, tog novca ide u karitativne svrhe”, objašnjava Miklenić.

“Miklenić slovi kao neslužbeni glasnogovornik Katoličke crkve u Hrvatskoj. Službeni stav Crkve nismo doznali. Nitko od biskupa nije želio javno govoriti o eventualnim izmjenama ugovora sa Svetom stolicom”, javlja Brkić.

Bez komentara su i u Vladi; nisu potvrdili ni demantirali medijske spekulacije da će se premijer s papom susresti krajem oktobra u Vatikanu. I tada će otvoriti temu revizije ugovora.

“Ugovori se ne mijenjaju tako da premijer kuca papi na vrata i kaže: ‘ Čujte, mi bi promijenili članak 19.’ Ne, nego naprosto bi mogao stvoriti političko ozračje tražeći da se ti ugovori promijene”, kazao je Pavičić.

Nove političke prilike

Miklenić misli da neće doći ni do toga. Ugovori se, kaže, mogu mijenjati samo ako nastupe bitno drukčije okolnosti, u odnosu na 1998. godinu, kada je potpisan onaj o ekonomskim pitanjima.

Promijenile su se definitivno političke prilike. Bivša HDZ-ova vlast i Crkva bile su u gotovo idiličnim odnosima.

S lijevom koalicijom sada nema te sloge. Kardinal Bozanić nedavno je Vladu optužio da unosi strah među ljude i zataškava istinu o Drugom svjetskom ratu.

Zasmetao mu je odnos vlasti prema vjeronauku u školama i uvođenje zdravstvenog odgoja. Za Katoličku crkvu to je, na mala vrata, educiranje djece o seksualnom odgoju.

Izvor: Al Jazeera