Sukob mijenja demografsku sliku Iraka

U Iraku se strahuje da bi jedna od posljedica borbe protiv oružane skupine Islamska država Irak i Levant mogla biti i promjena demografske slike zemlje. U Sinjaru, području koje naseljava jedna od iračkih manjina – Jezidi – stanovnici kažu kako se žele vratiti  i obnoviti svoju zajednicu. 

Među ruševinama Sinjara, uspomene su ono što Khareeja Khalafa boli mnogo više nego sami prizori razaranja.

“Ova zemlja mi je poput dijela obitelji. Kad sam je izgubio, izgubio sam sve”, kaže ovaj povratnik u Sinjar.

Živjeti dostojanstveno i časno

Sinjar je jedini dom koji je Khalaf ikada imao. Sukobi su okončani prije gotovo godinu, ali većina Jezida još se nije vratila kući. Khalaf je odlučio da je bolje živjeti bez vode i struje u napola razorenoj kući, nego plaćati stanarinu koju nije mogao priuštiti u nekom nepoznatom gradu.

“Moramo živjeti dostojanstveno i časno. A jedini način za to je izboriti se sa svim i vratiti kući.”

“Rečeno nam je da se 80 od 2.000 obitelji vratilo u središnji Sinjar proteklih mjeseci. Možete vidjeti prodavaonicu s povrćem, čuti zvuk agregata u pozadini. Ali, vratili su se na vlastitu odgovornost. Snage sigurnosti kažu da ISIL i dalje kontrolira obližnja sela”, izvještava reporterka Al Jazeere Natasha Ghoneim.

No, jezidske vođe strahuju da će eventualno odgađanje povratka zauvijek promijeniti njihovu zajednicu.

“Kao Jezidi, bili smo žrtve brojnih pokušaja genocida. Zbog toga nećemo dozvoliti bilo kakvim stranim ili domaćim snagama da zauzmu Sinjar”, kaže Qassem Shasho, zapovjednik jezidskih snaga.

Sinjar je pripojen kurdskoj poluautonomnoj regiji na sjeveru Iraka, a Kurdi žele da tako ostane.

Kurdi: Ne povlačimo se ni metar

“Jezidska zajednica ima pravo izabrati tko će kontrolirati njihovu zemlju – njihove lokalne snage ili središnja Vlada. Što se nas tiče, nećemo se povući ni metar. Planiramo ostati na ovom teritoriju”, rekao je Mohammed Hassan, časnik kurdskih Pešmergi.

Ali, borba za kontrolu vodi se između dvije kurdske frakcije, koje podržavaju različite strane sile.

“Kurdski projekt neovisne države bit će ugrožen u budućnosti ako Jezidi budu imali bilo kakvu autonomiju. To bi značilo nove podjele i sukob među zajednicama”, smatra politički analitičar Zeravan Barwari.

A usred svega toga našli su se ljudi poput Khalafa. On i drugi raseljeni Jezidi kažu da se ne žele samo vratiti kući, nego očuvati svoju kulturu i naslijeđe.

Izvor: Al Jazeera