Oglasi

Sukob policije i probritanskih lojalista

Zbog uklanjanja britanske zastave, demonstranti u Sjevernoj Irskoj su molotovljevim koktelima povrijedili osmoricu policajaca.
U talasu nasilja, u decembru prošle godine, u Belfastu je povrijeđeno je više od 40 policajacaReuters - Arhiva

Osmorica policajaca povrijeđena su u četvrtak u nasilju koje je izbilo u Sjevernoj Irskoj tokom protesta zbog uklanjanja britanske zastave sa zgrade Skupštine u Belfastu, a dvije osobe su uhapšene.

Probritanski lojalisti sukobili su se sa policijom zbog odluke koju su 3. decembra izglasali proirski poslanici da se britanska zastava, koja je na tom mjestu bila od 1906. godine, postavlja samo 17 određenih dana u godini.

Najavljeni novi protesti

Demonstranti su na policajce bacali molotovljeve koktele i zapalili jedan automobil, kao i barikadu kojom su blokirali jedan od glavnih puteva do centra grada, javio je Reuters.

Sukobi su trajali nekoliko sati, a novi protesti zakazani su za petak.

U prvom talasu nasilja, koji je okončan tokom Božića, povrijeđeno je više od 40 policajaca, krivične prijave su podnesene protiv 50 osoba, a protesti su održavani i od tada, ali su bili uglavnom mirni.

Najmanje 3.600 ljudi izgubilo je život u Sjevernoj Irskoj u posljednje tri decenije, tokom kojih su se katolički nacionalisti zalagali za ujedinjenje sa Republikom Irskom, a protestanti za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Agencije