Sukob reisa Fejzića i muftije Zukorlića

Ni Bajram nije zaustavio sukob koji prijeti da podijeli muslimane u Crnoj Gori

Piše: Andrej Nikolaidis

Bajram je vrijeme mira, tolerancije i praštanja.

Ove godine, međutim, ni Bajram nije zaustavio sukob koji, kažu neki od aktera verbalnog sukoba, prijeti da podijeli muslimane u Crnoj Gori.

Teške riječi su u predbajramske dane razmijenili reis Rifat Fejzić i muftija Muamer Zukorlić. U osnovi njihovog sukoba leži pitanje: koja vjerska zajednica, ona koju predvodi Fejzić ili ona iz Novog Pazara, na čijem je čelu Zukorlić, ima, uslovno rečeno, nadležnost nad vjerskim životom muslimana na sjeveru Crne Gore?

Optužbe za fašizam

Reis Islamske zajednice u Cmoj Gori Rifat Fejzić optužio je sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića da svojim “fašističkim djelovanjem” pokušava da podijeli islamsku zajednicu i unese nemir među musimanima u Crnoj Gori.

“Umberto Eko je rekao da je za fašizam svako neslaganje izdaja. Takav je način razmišljanja ideološke oligarhije iz Novog Pazara, g. Zukorlića i ljudi koji razmišljaju kao on. Šokiran sam njihovim izlivom fašizma i mržnje”, rekao je Fejzić za „Vijesti”.

Muftija Zukorlić je optužio reisa Fejzića da je njegova, kako je rekao, “slabost” krivac za uspon radikalnih tendencija među muslimanima u Crnoj Gori. “Kvalitetna IZ ne ostavlja prostora za samorasle oblike vjerske edukacije iz kojih često izlazi i radikalni oblik piomanja islama. Islamska zajednica CG potpiše ugovor sa državom, riješi pitanje svojih plata, ima par organizacija, turskih i arapskih, koje im sponzorišu izgradnju džamija i druge projekte i imaju na raspolaganju pendrek države da im se obračuna se neistomišljenicima”, rekao je Zukorlić.

Наfiz Abdurahman Kujević, koji podržava muftiju Zukorlića i kojeg је rožajski odbor prošle nedjelje izopštio iz Islamske zajednice Crne Gore, optužio je reisa Fejzića da zaštitu traži od onih koji su devedesetih Bošnjake predali “na nož četnicima u BiH”.

Kujević tvrdi da je, prema Ustavu Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu, Zukorlić muftija jedinstvenog muftijstva koje obuhvata i sjeverni (u Srbiji) i južni (u Crnoj Gori) dio Sandžaka. On tvrdi da priželjkuje da “Islamska zajednica Crne Gore bude u sastavu Rijaseta Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu, kao što je to IZ Sandžaka“.  On smatra da se pravna nadležnost vjerske organizacije u pravilu ne poklapama sa državnom, što je slučaj i sa pravoslavnom crkvom u CG. 

Reis Fejzić je od države Crne Gore zatražio da zaštiti integritet Islamske zajednice, na osnovu sporazuma koji je ta vjerska zajednica potpisala sa Vladom Crne Gore.

Država se doista i oglasila, u liku predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića.

Nadležnosti muftije sandžačkog Muamera Zukorlića imaju granicu i on ne može da djeluje u Crnoj Gori koja ima svoju Islamsku zajednicu, rekao je Vujanović.

Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i Bošnjačke sranke, smatra da je Islamska zajednica u Crnoj Gori autonomna insitucija koja je utemeljena u Crnoj Gori, koja ima svoja statutska tijela i mešihat, te “U tom smislu ima u potpunosti svoje ingerencije koje se pokalpaju sa granicama Crne Gore”.

Mustafić ističe da je Islamska zajednica u Crnoj Gori “preživjela i teža vremena”. Očigledno da je nekome sa strane zasmetala harmonija i kompaktnost koja vlada u IZ u Crnoj Gori i da stoga žele da eksportuju krizu, tvrdi Mustafić.

Saopštenje IZ-a

Islamska zajednica u Crnoj Gori potvrdila je svoje jedinstvo kroz saopštenje koje je potpisalo 14 predsjednika odbora i 14 glavnih imama. U saopštenju se kaže:

“Islamska zajednica krovna je institucija koja predstavlja i zastupa sve muslimane koji žive u Crnoj Gori, te se iz njenog imena jasno zaključuje prostor njene jurisdikcije”.

Takođe se najstrožije osuđuje svaki vid pokušaja destabilizacije IZCG kroz osnivanje paralelnih vjerskih ustanova i kroz, kako se dalje navodi, kontinuirane napade na reisa Rifata Fejzića i ostale vjerske aktiviste Islamske zajednice u Crnoj Gori.

“Držeći da je suštinski bitna vjerska obaveza čuvanja jedinstva zajednice vjernika, proizašla iz plemenitog ajeta: I svi se čvrsto držite Alahovog užeta i nemojte se razjedinjavati, potpisujemo ovo saopštenje”, navodi se u saopštenju.

U raspravu se uključio i Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije. Ljajić je izjavio da ponašanje sandžačkog muftije Muamera Zukorlića koji je nedavno otvorio islamski vrtić u Rožajama, vodi do konfrontacija, svađa i podjela muslimana u Crnoj Gori.

Ljajić je ocijenio da je po srijedi Zukorlićevo tipično ponašanje koje će imati za posljedicu podjele u porodicama i džamijama, na isti način kao što se dogodilo u Novom Pazaru i uopšte u Sandžaku i Srbiji. “Vlada Crne Gore treba da pomogne Fejziću u smislu da se ispoštuje sporazum koji je Islamska zajednica ima sa Vladom Crne Gore, kao što imaju druge vjerske zajednice…. Ono što važi za druge, mora da važi i za Zukorlića”, izjavio je on.

Politički apsekt

Ljajić je u svojoj izjavi dotakao i drugi, politički aspekt verbalnog duela između reisa Fejzića i muftije Zukorlića. Napokon: sve na svijetu ima veze sa politikom, osim same politike – ona ima veze samo sa novcem.

Po Ljaićevim riječima, velika je sreća što Zukorlić nema veliki uticaj u Crnoj Gori, što potkrepljuje činjenicom da je Zukorlićeva Bošnjačka demokratska zajednica Crne Gore na lokalnim izborima osvojila samo jedno odborničko mjesto.

Snažnijem Zukorlićevom političkom uticaju u Crnoj Gori nada se opozicioni Demokratski front, raznorodna desna koalicija čiji je stožer Nova srpska demokratija, koju predvodi četnički vojvoda Andrija Mandić. Budući da Bošnjačka stranka nije izgledan partner Demokratskom frontu na državnom nivou, ova se koalicija nada da bi druga stranka koja okuplja Bošnjake, ona Zukorlićeva, možda bila voljna za saradnju.

Istaknuti pripadnik Demokratskog fronta Koča Pavlović pridružio se napadima na islamsku zajednicu u Crnoj Gori i reisa Fejzića.  

Po Pavloviću, podrška predsjednika Filipa Vujanovića reisu Rifatu Fejziću, predstavlja podršku koju DPS daje Bošnjačkoj stranci u njenom političkom sukobu sa sandžačkim muftijom Muamerom Zukorlićem i sa njegovom političkom partijom. 

„Rukovodstvo IZ je pogazilo ustavni princip sekularnosti, jednogubo je vezalo Zajednicu za BS, a preko BS je većinu islamskih vjernika vezalo za režim i za DPS“, rekao je Pavlović. 

Po njemu, crnogorska vlast napada Zukorlića, a taj čin „predstavlja odbranu njihovog vlastitog samoproglašenog kalifata na sjeveru, jedinog 100 odsto režimskog glasačkog rezervoara, u koji se sandžački ’uljez’ drznuo da kroči bez dopuštenja“.

O broju džamija

Na koncu, Pavlović iznosi i svoje viđenje današnjeg Sarajeva i toga koliko je džamija potrebno muslimanima. Do daljnjega će Bošnjaci iz Crne Gore, kaže Pavlović, moći „Da budu presrećni što imaju više džamija po glavi stanovnika čak i od svojih sunarodnika iz Sarajevskog kantona“.

Demokratskom frontu, koji predvodi četnički vojvoda, njegovi funkcioneri se izruguju sa obnavjanjem džamija u Bosni i nakon poziva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Bošnjačkoj stranci da uđe u koaliciju sa DPS-om i SDP-om, izjavljuju kako je Izetbegovića kupila crnogorska mafija, želim puno sreće u prikupljanju Bošnjačkih glasova.

Druga, daleko važnija pitanja otvara aktuelni verbalni sukob između muftije Zukorlića i Islamske zajednice u Crnoj Gori i prateće mu reakcije političkih aktera.   

Vujanović je glavni unutarpolitički sponzor Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Vrlo izdašnu, mada ne tako srčanu podršku srpskoj crkvi davale su i brojne Đukanovićeve Vlade. Srpsku pravoslavna Crkva dakako nije iz Crne Gore, niti se njeno djelovanje “poklapa sa granicama” ove države.

Što se fašizma unutar vjerskih zajednica tiče: prije neki dan vjerski je gospodar Istočne Hercegovine, vladika Grigorije, u pratnji najveće medijske zvijezde Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenika Velibora Džomića, u Bileći otvorio Disneyland za četnike. Za Zukorlićev fašizam ne znam, ali to što su Grigorije i Džomić učinili u Bileći bio je neporeciv fašistički slet. Džomić, dodajmo, predaje na fakultetu za Državne i evropske studije Univerziteta Crne Gore. Mene to brine više od islamskog vrtića u Rožajama. A trebalo bi državu, mislim. Ovaj, po sudu dekana tog fakulteta, “vrsni intelektualac” studentima, između ostalog, predaje i Uvod u savremene političke sisteme. Država u kojoj, i vlast kojoj Velibor Džomić studente uvodi u savremene političke sisteme zaslužuje sve što će joj se desiti: a to nije ništa dobro.

Svoju podršku SPC-u Vujanović je više puta obrazložio “kanonskim” razlozima. Znači li to da će, odluče li crnogorski muslimani da njihovo duhovno središte bude Sarajevo ili, recimo, Istanbul, Vujanović to prihvatiti i svojim državničkim autoritetom štititi, jednako kao što prihvata i “kanonsko” ustrojstvo SPC?

Jasno je kako ne treba

Dalje: nije li jasno da se izdvajanjem “sandžačkog” korpusa doista cijepa jedinstvo muslimana u Crnoj Gori? Jer niti su svi muslimani u Crnoj Gori Bošnjaci (veliki broj njih su Albanci), niti svi žive u Sandžaku. Takođe, nije li jasno da bi, ukoliko bi sjedište Islamske zajednice Crne Gore postalo Sarajevo, Albanci mogli smatrati kako bi sjedište “njihovog dijela” IZ mogla biti Tirana, na primjer? Na koji način to doprinosi jedinstvu muslimana u Crnoj Gori?

Ali to su sve pitanja koja će muslimani u Crnoj Gori riješiti sami. Pred njima je jasan negativan primjer: samo neka pogledaju odnos SPC, Crnogorske pravoslavne crkve i crnogorske države i biće im jasno šta i kako ne treba činiti.    

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera