Sukob rivalskih demonstranata u Kairu

Više od stotinu osoba je povrijeđeno u masovnim demonstracijama na trgu Tahrir u Kairu.

Organizatori protesta su Muslimanska braća i druge političke partije, a povod demonstracija je odluka egipatskog suda o oslobađanju optuženih zvaničnika Mubarakovog režima u slučaju “Bitka kamila”.

Sukobi su izbili nakon što su pripadnici Muslimanske braće srušili podij koji su postavili grupe koje su uzvikivali parole protiv predsjednika Mohammeda Mursija. 

Egipatski državni tužilac odbio je podnijeti ostavku nakon što ga je Mursi razriješio dužnosti.

Pozivi na egipatsko jedinstvo i pravedno sudstvo odjekivali su Tahrirom.

Neki su kazali da će “sjediti ispred zgrade tužilaštva sve dok se sudski postupak protiv oslobođenih ne ponovi”.

Bez zajedničkog stava

Jedinstvenog političkog stava među okupljenim nije bilo.

Parole pojedinih grupa za smjenom jednog od zvaničnika Muslimanske braće i protiv Mursija uzrokovale su sporadične obračune među demonstrantima.

Ashraf el-Said, jedan od učesnika demonstracija protiv Mursija, kazao je: “Napale su me Mursijeve pristalice. Podržavam revoluciju, podržavam narod i Egipat. Nisam ni za Mursija, niti za neku političku partiju, nikoga, ja sam uz svoju zemlju. Ovdje sam zbog svoje zemlje, ovdje sam zbog potrebe da imamo ustav i ustavotvornu skupštinu.”

Bijes egipatske javnosti izazvan je oslobađajućom presudom za 24 osobe lojalne Mubarakovom režimu. Odlučeno je da nisu krive po optužbama za ubistvo i pokušaj ubistva.

Mursi je razriješio dužnosti državnog tužitelja kome se spočitava nesposobnost. Uprkos smjeni, on je odlučio ostati na toj poziciji.

Izvor: Al Jazeera