Sukob Thacija i Haradinaja na Facebooku

Haradinaj je ponovio da u rezoluciji, također, stoji da granice Kosova ostaju nepromijenjene i da se o tome ne pregovara (EPA)

Između premijera i predsjednika Kosova Ramusha Haradinaja i Hashima Thacija vodi se žestoka polemika na Facebooku u vezi sa dijalogom Srbije i Kosova.

Portal KoSSev podsjeća da su lideri vladajuće koalicije na Kosovu uradili nacrt rezolucije za dijalog s Beogradom, za koji se očekuje da bude predložen za pomirenje.

Taj Nacrt rezolucije sadrži šest tačaka, naglašavajući glavne principe za učešće Kosova u dijalogu.

‘O granicama se ne pregovara’

Haradinaj, koji je dao detalje o rezoluciji Vlade o dijalogu sa Srbijom, ponovio je da u rezoluciji, također, stoji da granice Kosova ostaju nepromijenjene i da se o tome ne pregovara.

“U tački jedan i tački šest Rezolucije Vlade, o kojoj smo se danas dogovorili sa liderima vladajuće koalicije, jasno je definirano da granice Republike Kosovo, kao nezavisne, suverene, demokratske, jedinstvene i nedjeljive države su neprikosnovene i da ne može o njima da se pregovara i da će Skupština Republike Kosovo, kao vrhovna vlast, sa dvije trećine glasova svih svojih poslanika, da ratifikuje pravno-obavezujući sporazum između Republike Kosovo i Republike Srbije,” napisao je Haradinaj na Facebooku.

Predsjednik Kosova je u svojoj posljednjoj objavi napisao da državni interesi Republike Kosovo moraju uvijek biti iznad bilo koje političke partije ili izbornog interesa.

“Pozdravljam odluku političkih stranaka vladajuće koalicije za usklađivanje političkih stavova i izradi zajedničke rezolucije u dijalogu. To je veoma važno za našu zemlju da smo svi jedinstveniji i ujedinjeniji u zaštiti civilnih i državnih interesa u dijalogu između Kosova i Srbije u Briselu. Državni interes Republike Kosovo mora uvijek biti iznad bilo koje stranke ili izbornog interesa,” napisao je Tači, prenosi B92.

Izvor: Agencije