Sukob u Skupštini RS-a: Naguravanje poslanika SDS-a i SNSD-a

Sam početak današnjeg zasjedanja obilježila je oštra rasprava, na granici incidenta (Al Jazeera)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Igor Radojičić tvrdi da se u subotu  prvi put otkako postoji entitetski parlament desio fizički incident u kojem je, kako je naveo, poslanik SDS-a Miladin Stanić tokom skupštinske pauze fizički napao poslanike SNSD-a Sinišu Dodika i Milana Kovača.

Osuđujući taj, kako ga je nazvao, incident, Radojičić je rekao da fokus te posebne sjednice treba biti na mjerama za poplavljene građane, “a ne na fizičkom obračunu narodnih poslanika, ma koji oni bili i ma kojoj stranci pripadali”.

Pozvao je narodne poslanike da obavljaju posao za koji su birani, a povodom svega sazvan je i kolegij Skupštine.

Prema tvrdnjama SNSD-ovih poslanika, Miladin Stanić je u skupštinskom holu zaprijetio Dodiku zbog ranije rasprave u skupštini, da bi ga u jednom trenutku pokušao uhvatiti za odijelo i, navodno, pljunuo u njegovom pravcu.

Brzom reakcijom ostalih poslanika, koji se zatekli u holu, spriječen je veći incident.

Na rubu incidenta

Reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić kaže da je došlo do naguravanja između Stanića i Siniše Dodika, ali da fizičkog obračuna nije bilo.

Nakon verbalnih prepirki, nekoliko minuta poslije toga, Stanić je ponovo izazvao novi incident, pošto je u skupštinskoj sali, poslije kraće rasprave, udario nogom poslanika SNSD-a Milana Kovača.

Sam početak današnjeg zasjedanja obilježila je oštra rasprava, na granici incidenta.

“Sjednica je otišla u sasvim drugom pravcu i govorilo se više o bijelim gumenim čizmama, koje je premijerka nosila u vrijeem poplava, nego o setu zakona kojima će se sanirati šteta koju su pretrpjeli građani i privreda”, javlja Ljiljana Smiljanić.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović također je tražila javno izvinjenje Miladina Stanića, koji je dobacio da “ženama treba gledati u noge”. Dodala je da će se ona i ministrice te poslanice zbog odgovornosti prema građanima i poplavljenom stanovništvu vratiti na današnju sjednicu NSRS-a kako bi bile usvojene mjere za sanaciju šteta od poplava.

Inače, posebno zasjedanje NSRS od jučer još prate česte replike, krivi navodi, a malo istinske rasprave kako bi se pomoglo poplavljenim građanima.

U zgradu Skupštine RS-a danas je stigao i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a negiraju odgovornost samo svog poslanika Miladina Stanića.

Skretanje pažnje

U odbranu poslanika SDS-a ističu da je sam Stanić već duže vrijeme bio izložen prijetnjama i vrijeđanju od pojedinih parlamentaraca vladajuće stranke.

U ime najveće opozicijske stranke Nenad Stevandić je rekao da SNSD pokušava skrenuti pažnju sa stvarnih problema te da su se vladajući našli prozvanim nakon što je SDS tražio da se građanima u poplavljenim područjima pomogne tako što će tajkuni, bliski vlasti, vratiti pare uzete od RS-a.

Poslanik SDS-a Miladin Kojić također optužuje vladajuće u RS-u da “napadaju opoziciju od početka zasjedanja, nametanjem objedinjene rasprave o svih deset tačaka kojima bi trebalo da se usvoje mjere za sanaciju štete od poplava”.

Sjednica Narodne skupštine RS-a na kraju je nastavljena, ali ponovo uz međusobne optužbe ko želi da pomogne građanima ugroženim od poplava i na koji način.

Umjesto redovne rasprave, ponovo se čuju samo replike nakon optužbi na relaciji SNSD-SDS.

Izvor: Al Jazeera i agencije