Oglasi

Sukobi Mursijevih protivnika i pristalica

Reakcija na odluku egipatskog predsjednika Mursija da smijeni glavnog tužitelja.

Pristalice i protivnici egipatskog predsjednika sukobili su se u sjevernom lučkom gradu Alexandriji nakon što je on preuzeo nove ovlasti što se tumači jasnim pokazateljem sve većih podjela u državi.

Reakcije na dekret

Evropska unija (EU) je u petak pozvala egipatskog predsjednika da poštuje "demokratski proces" nakon što je najavio znatno proširenje svojih ovlasti.

"Vidjeli smo nedavno saopćenje predsjednika Mursija. Od velike je važnosti da se demokratski proces privede kraju, u skladu s obavezama koje su preuzele egipatske vlasti o razdvajanju ovlasti, nezavisnoti pravosuđa, zaštiti elementarnih sloboda i organiziranju općih demokratskih izbora čim to bude moguće", navodi se u saopćenju glasnogovornika šefice evropske diplomatije Catherine Ashton.

Proširenje predsjednikovih ovlasti opozicija je nazvala skretanjem prema diktaturi, javio je AFP.

I Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (VE) izrazila je u petak zabrinutost zbog dekreta kojim je Mursi sebi dao veoma široka ovlaštenja.

"Ovakvim dekretom Mursi je sebi obezbijedio velika ovlaštenja. Pozitivna uloga koju je (egipatski predsjednik) odigrao u obezbjeđivanju prekida vatre u Gazi ne može biti izgovor za podrivanje demokratije, vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa", ocijenio je Jean-Charles Gardetto, izvjestilac Parlamentarna skupština VE za političku tranziciju u Egiptu.

Egipat je, prema njegovim riječima, još na putu ka demokratiji, a usvajanje ovakvog dekreta predstavlja korak unazad, navedeno je u saopćenju Parlamentarne skupštine VE.

"Nadam se da će predsjednik Mursi saslušati brojne Egipćane koji će demonstrirati protiv dekreta i da će ga ponovo razmotriti", dodao je Gardetto i pozvao demonstrante da mirno protestiraju.

Dekret o proširenju svojih ovlasti koji je izdao predsjednik Mursi izazvao je veliku zabrinutost za ljudska prava, rekla je u petak komesarka UN-a za ljudska prava Navi Pillay.

"Veoma smo zabrinuti zbog mogućih posljedica ovog dekreta na ljudska prava i vladavinu zakona u Egiptu", rekao je glasnogovornik Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Rupert Colville u Ženevi, javio je Reuters

Također je dodao da je UN zabrinut da bi ovo moglo dovesti do veoma nestabilnog stanja u narednih nekoliko dana, "počevši od danas".

SAD su zabrinute zbog odluke predsjednika Mursija da sebi dodijeli velika ovlaštenja, saopćio je State Department.

"Odluke i deklaracije objavljene 22. novembra izazivaju bojazan kod mnogih Egipćana i u međunarodnoj zajednici", saopćila je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Ona je pozvala sve strane u Egiptu da sarađuju, a građane da rješavaju sporove mirnim putem i kroz demokratski dijalog.

Predsjednik Mohammed Mursi postavio se dekretom iznad sudstva i također poštedio ustavnu skupštinu, gdje dominiraju islamisti, koja pravi novi Ustav sudske revizije. Liberalni i sekularni članovi ranije su napustili ovo tijelo, uz tvrdnju da nameće stroge islamske prakse.

Najmanje 15 osoba je povrijeđeno u sukobima, dok su demonstranti u Alexandriji zapalili sjedište Mursijeve Stranke Slobode i Pravde u petak poslijepodne.

Hiljade demonstranata stigle su na kairski trg Tahrir, a i dalje dolaze, nakon što su lideri egipatske opozicije pozvali na „marš milion ljudi“ kako bi protestirali protiv, kako kažu, državnog udara koji je napravio predsjednik Muhammed Mursi.

„Opozicija je ujedinjena na način koji nismo vidjeli već dosta vremena“, javio je novinar Al Jazeere iz Kaira Peter Greste sa trga, dodavši da neki od saveznika lidera Egipta odbacuju njegov potez, koji se tumači kao prelazak na apsolutističku vladavinu.

Demonstranti tvrde kako je Mursi „radikalno premašio legitimitet koji su mu dali tokom godine“, dodaje Greste.

Postoji ljutnja zbog činjenice da, umjesto da ohrabruje demokratske procese u Egiptu, Mursi proširuje ovlasti i nadmašuje one koje je imao zbačeni predsjednik Hosni Mubarak.

Egipatski lider je u četvrtak objavio deklaraciju kojom sebi daje veće ovlasti i neutralizira sudski sistem, koji se javio kao Mursijev ključni protivnik, odlučivši da sudovi nemaju pravo dovoditi u pitanje njegove odluke.

Predsjednički dekret

On je za svoje odluke kazao da su neophodne kako bi se zaštitila revolucija kojom je zbačen Mubarak skoro prije dvije godine i kako bi se zabetonirala tranzicija države u demokratiju.

Predsjednički dekret, kojim je otpušten glavni tužitelj Egipta Abdel Maguid Mahmud, ponukao je poznatu ličnost iz opozicije Mohameda El-Baradeija da optuži Mursija za uzurpaciju vlasti i postane „novi faraon“, dok su drugi lideri opozicije pozvali na demonstracije u cijeloj državi.

„Ovo je udar protiv legitimnosti. Pozivamo sve Egipćane na proteste na svim egipatskim trgovima u petak“, kazao je Sameh Ashour, šef Sindikata advokata, na zajedničkoj konferenciji za novinare gdje su bili vodeći disidenti Amr Moussa i El-Baradei.

„Predsjednik može donijeti bilo kakvu odluku ili mjeru kako bi zaštitio revoluciju“, navodi se u dekretu koji je na televiziji pročitao glasnogovornik lidera Yasser Ali.

Demonstranti, protiv i za Mursija, izašli su na ulice Kaira ubrzo nakon što je dekret objavljen.

Retroaktivna odluka

Greste je kazao da nova odluka znači da je Mahmoud retroaktivno smijenjen, nakon što je u uredu već proveo šest godina.

„Ono što je učinjeno je administrativna promjena. Državni tužilac, prema starom zakonu, imenuje se do kraja života. Odlukom predsjednika, mandat mu je sada ograničen na četiri godine“, javlja Greste.

„To je važno, jer je riječ o čovjeku kojeg mnogi ljudi, uključujući i predsjednika, smatraju odgovornim za neuspjeh presuđivanja ljudima koji se terete za pokušaj ubistva demonstranata koji su bili iza revolucije kojom je oboren (bivši predsjednik) Hosni Mubarak."

Mursijevo saopćenje je, također, ukazalo na to kako bi se mnogima koji su oslobođeni optužbi za ubistvo ili pokušaj ubistva demonstranata moglo ponovo suditi, jer su, prema Predsjednikovom glasnogovorniku, oslobođeni na osnovu loših dokaza.

Naš dopisnik kaže da će odluka o smjeni Mahmouda „biti pozdravljena, jer mnogi vjeruju da je ovaj tužilac štitio neke Mubarakove saradnike“.

Umjesto Mahmouda je imenovan Talaat Ibrahim Abdullah, koji je u kratkom obraćanju nakon što je položio zakletvu u četvrtak izjavio da će „danonoćno raditi kako bi ispunio ciljeve revolucije“.

„Istovremeno ima i onih koji su veoma zabrinuti da ovo znači da je predsjednik prekršio svoje ovlasti“, javlja Greste.

„Prisjetite se da je Parlament raspušten, te da je Mursi napravio ove odluke napravio jednostrano. O ovome više ne može biti debate. To je sada zakon.“

Ogromne ovlasti

Novinarka Al Jazeere Sherine Tadros, koja se, također, javila iz Kaira, rekla je kako su grupe za zaštitu ljudskih prava u Egiptu zabrinute što vide da je Mursi „sebi dao ogromne ovlasti“.

„On već ima predsjedničke ovlasti, ali i zakonodavne. Sada je sebi dodao i sudske ovlasti. Također, još jedna odluka kaže kako su, dok se ne izabere novi predsjednik, njegove odluke konačne i niko ih ne može osporavati“, istakla je.

Mursi je naredio Mahmoudu da odstupi, u očitom nastojanju da smiri ljutnju javnosti zbog oslobađanja zvaničnika iz vremena vladavine Mubaraka, koji su optuženi za nasilje protiv demonstranata tokom prošle godine.

No, Mahmoud i moćni klub sudija navode kako je potez Predsjednika prekršio nezavisnost sudstva, pošto egipatski zakoni štite sudske zvaničnike, kao što je i generalni tužitelj, od dobijanja otkaza od predsjednika.

U pokušaju da umanji pritisak, jer ga je uklonio, Mursi je zatražio od Mahmouda da bude ambasador Egipta u Vatikanu, što je ovaj odbio.

Opasna situacija

Hassan Nafaa, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kairu, za Al Jazeeru je kazao kako Mursi „sam sebe diže na poziciju apsolutnog monarha“.

„Nikoga nije konsultirao iz redova opozicije, sve je odluke sam donio bez ikakvih konsultacija. Sadržaj odluke sam po sebi nije problem, već je to način na koji je ona donesena“, rekao je.

Nafaa smatra kako Mursijeve odluke izazivaju mnogo zakonskih problema svojim „potpunim odbacivanjem sudskih ovlasti“.

„Ovo je opasna situacija za cijelu državu. Veoma je zbunjujuće, jer ne znamo da li je prisutna ustavna deklaracija, zakon ili samo administrativni dekret. Svi ovi elementi su sadržani u istom dokumentu“, dodao je egipatski profesor.

Više od 800 osoba je poginulo tokom revolucije, dok je 11.000 povrijeđeno. Nasilje protiv demonstranata se nastavilo nakon zbacivanja Mubaraka sa stotinama ubijenih i hiljadama pritvorenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije