Sukobi na masovnom protestu protiv korupcije u Ukrajini

Demonstranti su najavili da se neće razići sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi (EPA)

Gotovo 5000 Ukrajinaca pod vodstvom bivšeg gruzijskog predsjednika Miheila Sakašvilija demonstriralo je u utorak ispred zgrade parlamenta tražeći od vlasti da se više zauzmu za suzbijanje korupcije, koja je i dalje čvrsto ukorijenjena uprkos obećanjima novih prozapadno orijentiranih vlasti.

Najmanje dvije osobe – demonstrant i pripadnik snaga sigurnosti – povrijeđene su u sukobima koji su izbili tokom popodneva, izvijestio je novinar France-Pressea.

Demonstranti su se okupili na poziv reformističkih pokreta, među kojima je Pokret novih snaga Miheila Sakašvilija, bivšeg gruzijskog predsjednika, koji je postao politički protivnik predsjednika Petra Porošenka, koji mu je oduzeo ukrajinsko državljanstvo.

Suzbijanje korupcije

Sakašvili je pozvao Porošenka da provede reforme za suzbijanje korupcije ili “ode s dužnosti”.

“Sve dok je Porošenko na vlasti nema ništa od borbe s korupcijom”, kazao je on u obraćanju učesnicima demonstracija, koji su uzvratili povikom: “Sramota!”

Suzbijanje korupcije među elitama bio je jedan od glavnih zahtjeva proevropske pobune na Majdanu 2013–2014. i ostaje među glavnim zahtjevima zapadnih pristalica sadašnje vlasti, koja je proistekla iz tog pokreta.

Demonstranti, među kojima mladi reformistički zastupnici, traže i ukidanje zastupničkog imuniteta te izmjenu izbornog zakona kako bi se omogućio dolazak novih lica na vlast.

Demonstranti su najavili da se neće razići sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Izvor: Agencije