Sukobi nakon posljednjeg ispraćaja Hassanu

Žestoka pucnjava izbila je u nedjelju u centru Bejruta, kada su demonstranti pokušali provaliti u urede premijera Libana Najiba Mikatija, zahtijevajući njegovu ostavku zbog ubistva visokog obavještajnog zvaničnika.

Jedan zvaničnik je rekao da su snage sigurnosti pucale u zrak.

Očevici kažu da su se najmanje dva demonstranta onesvijestila, očigledno zbog suzavca koji su ispalile snage sigurnosti kada su demonstranti srušili spoljnu barijeru oko premijerovog ureda.

Na stotine demonstranata sa zastavama antisirijskog opozicionog pokreta Budućnost, Kršćanskih libanskih snaga i crnim islamističkim zastavama krenuli su na Mikatijev ured poslije posljednjeg ispraćaja – dženaze Wissama al-Hassana, koji je stradao u petak u eksploziji automobila bombe u Bejrutu.

Oni su optužili Siriju da stoji iza Hassanovog ubistva i tražili Mikatijevu ostavku, prenosi Reuters.

Poziv opozicije

Libanski opozicioni lider Saad al-Hariri apelirao je na pristalice da se povuku sa ulica nakon što su demonstranti pokušali provaliti u zgradu vlade, tražeći ostavku premijera Mikatija zbog ubistva obavještajnog zvaničnika.

“Mi želimo mir. Vlada treba otići, ali želimo da se to dogodi na miran način. Pozivam sve koji su na ulicama da se povuku”, poručio je Hariri pristalicama putem televizijskih kanala.

Bivši premijer i Haririjev stranački kolega Fouad al-Siniora rekao je da je svaki pokušaj upada u zgradu vlade neprihvatljiv, prenosi Reuters.

Tokom govora na ukopu Hassana Siniora, on je pozvao Mikatija da podnese ostavku.

Siniora, šef Haririjeve poslaničke grupe, rekao je da je Vlada odgovorna za zločin u kome su ubijeni Wissam i njegov šofer i da zato mora otići, prenosi AFP.

“Mikati, ne možeš ostati na funkciji da bi zataškao ovaj zločin. Ako ostaneš, to znači da se slažeš s onim što se dogodilo i što će se dogoditi”, kazao je on.

Opozicija je optužila sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za da stoji iza napada u kome su, osim Wissama, poginule još dvije osobe, a 126 je ranjeno.

Izvor: Agencije