Sukobi policije i demonstranata u Atini

U Atini su izbili sukobi tokom protesta ispred zgrade grčkog parlamenta, u kojem se večeras očekuje glasanje o novim mjerama štednje. Demonstranti su molotovljevim koktelima gađali policiju, koja je uzvratila suzavcem i šok-bombama.

Ostali okupljeni na protestu, njih više hiljada, mirno su demonstrirali, noseći transparente protiv reformi penzionog sistema i drugih mjera štednje koje Grčka mora provesti kao uslov međunarodnih kreditora za nastavak finansijske pomoći.

Proteste u Atini prati John Psaropoulos, reporter Al Jazeere. 

“Anarhisti su se sukobili s policijom na stepenicama trga u Atini. Bacali su Molotovljeve koktele, a policija je odgovorila šok-bombama i suzavcem. Istovremeno, u Parlamentu je vođena rasprava koja se nesmetano odvijala. Zbog velike količine suzavca koja je bačena, nekoliko stotina, možda i hiljada osoba potisnuto je s trga”, izvijestio je on.

Nastavak štrajka

Sindikati su i dalje u štrajku, nezadovoljni zbog planova koji produbljuju mjere štednje. Dio je to dogovora sa kreditorima, koji su uslov za nastavak finansijske pomoći Grčkoj.

Protesti grčkih radnika ušli su u treći dan. Sindikati poručuju da su novi rezovi neodrživi. Vlada ima druge planove.

Smanjenje izdvajanja za penzije i reforma poreskog sistema zahtjevi su kreditora iz Evropske unije. Međunarodni monetarni fond predlaže blaži pristup.”Ovaj zakon je giljotina za radnike i zahtijevamo da odmah bude povučen. Čak i ukoliko bude izglasan, radnici ga neće prihvatiti“, rekao je George Theodorou, sekretar Sindikata radnika građevinarstva.

“Mi i Evropljani prognoziramo da će budžetski suficit u 2018. biti 3,5 posto BDP-a, a MMF smatra da će iznositi 1,5 posto. Zbog toga oni traže smanjenje nivoa izdvajanja za dva posto”, kazao je Euclid Tsakalotos, grčki ministar finansija.

Blaži pristup

Direktorica MMF-a Christine Lagarde poručila je da više neće da se povodi za njemačkim političkim prioritetima koji se ogledaju u obećanju da tamošnji poreski obveznici neće snositi prevelik teret grčkog duga.

“Današnji radnici, ali i buduća radnička klasa osuđeni su da nikad ne dobiju penziju. Ne smijemo to dozvoliti i zato protestujemo treći dan”, navodi Yannis Kousis, Komunistička radnička partija PAME.

Interesantno je da se preporuka Christine Lagarde slaže sa prijedlozima koje je ranije ove godine kreditorima upućivao bivši ministar finansija Yanis Varoufakis. Ali, evropski kreditori, predvođeni njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, već dugo poručuju da Grčka još nije ispunila bonus za bilo kakve ustupke.

Izvor: Al Jazeera