Sulejman Tihić ponovo predsjednik SDA

Novoizabrano rukovodstvo će voditi stranku do 2015. godine (Anadolija)

Na Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA) održanoj u petak u Sarajevu izabrano je novo-staro rukovodstvo.

Za predsjednika ove bh. stranke izabran je dosadašnji prvi čovjek SDA Sulejman Tihić, dok je njegov zamjenik Bakir Izetbegović, kao i u prošlom mandatu.

SDA je stava da je kočnica daljeg napretka Bosne i Hercegovine, kako je istaknuto na konvenciji, nepravedan, nefunkcionalan i skup ustavni sistem oktroiran u Vašingtonskom i Dejtonskom sporazumu.

Broj potpredsjednika stranke povećan je sa pet na osam, od čega su Tihić i Izetbegović predložili po četiri kandidata.

Prema Statutu stranke, kongres se održava svake četiri godine.

Kongres SDA trebao je biti održan ove godine, no, na prijedlog Predsjedništva SDA, koji je kasnije usvojio i Glavni odbor stranke,  pomjeren je za dvije godine.

Usvojena programska platforma

Mandat stranačkog rukovodstva traje do 26. maja 2015. godine.

Prije glasanja za rukovodstvo stranke usvojena je Programska platforma za period 2013-15. godina, prenosi Fena.

Tokom rasprave o platformi Konvencije, Suad Agić je izjavio da ne vjeruje da sadašnje rukovodstvo SDA, a ni buduće, kandidirano, može odgovoriti ciljevima zacrtanim u navedenoj platformi.

Među izazovima je istakao ekonomska i razvojna pitanja, ustavne reforme u kontekstu dosljedne primjene presude Sejdić-Finci, vanjskopolitička pitanja, održivi povratak i druge ciljeve.

Agić je negodovao što je konvencijom pomjereno održavanje kongresa SDA i pozvao da taj kongres bude održan u septembru ove godine.

Kongres 2015. godine

Novoizabrani predsjednik stranke Tihić je rekao da će veliki pobjednički kongres SDA biti održan 2015. godine, predviđajući značajnu pobjedu njegove stranke i na narednim općim izborima u državi, kao što je zabilježila uspjeh na prošlogodišnjim, lokalnim izborima.

Zamjenik predsjednika SDA Izetbegović izjavio je da se ne slaže s mišljenjem Agića, ali i da svakome treba dati priliku da kaže svoje stavove.

Odluku o održavanju Konvencije umjesto kongresa SDA donio je 19. januara Glavni odbor SDA.

Tada je jednoglasno podržan prijedlog Predsjedništva SDA da za predsjednika stranke ponovno bude predložen aktuelni predsjednik Tihić, a za zamjenika Izetbegović.

Izvor: Agencije