Oglasi

Sultan Abdullah imenovan novim kraljem Malezije

Pedesetdevetogodišnji Abdullah postao je sultan malezijske države Pahang, naslijedivši svog oca Ahmada Shaha, koji je abdicirao zbog lošeg zdravlja.
Abdullah je znatno angažiran u sportuEPA

Malezijska konferencija vladara u četvrtak je imenovala sultana Abdullaha Ahmada Shaha za 16. kralja te zemlje, javila je državna novinska agencija Bernama.

Prema saopćenju Čuvara vladarevog pečata, Syeda Daniala Syeda Ahmada, Abdullah će biti zvanično imenovan kralem (izvorno: Yang di-Pertuan Agong) 31. januara, nasljeđujući svog prethodnika Muhammada V, sultana države Kelantan, koji je podnio ostavku 6. januara. 

Pedesetdevetogodišnji Abdullah postao je sultan malezijske države Pahang, naslijedivši svog oca Ahmada Shaha (88), koji je abdicirao 11. januara zbog lošeg zdravlja.

Ustavna monarhija

Abdullah je znatno angažiran u sportu i član je vijeća Nogometnog saveza ASEAN-a (AFF) i vijeća FIFA-e, glavnog međunarodnog nogometnog tijela. Bio je predsjednik Nogometnog saveza Malezije.

Također je objavljen nastavak vladavine sultana Nazrina Shaha kao zamjenika šefa države. Taj 62-godišnjak, koji je bio vršilac dužnosti kralja, nastavit će s tom ulogom i sljedećih pet godina. 

Malezija je ustavna monarhija s devet sultana, koji predvode države koje su ih imenovale i djeluju kao vjerske vođe, i među njima se bira kralj na petogodišnji mandat.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.