Šume RS-a: Optužbe o lažiranju profita

Javno poduzeće Šume Republike Srpske ostvarilo je najveći polugodišnji profit u posljednjih deset godina, tvrde u upravi. Međutim, pojedini analitičari upozoravaju da to preduzeće godinama lažira financijske izvještaje.

Za to vrijeme, radnici se bore protiv nelegalne sječe šume, a nekima od njih plate kasne i po četiri mjeseca.

Izvlačenje trupaca na Jahorini traje neprekidno. Sve što ne bude prevezeno prije mraka, ili ne bude pod nadzorom šumara bit će ukradeno, kaže upravnik radne jedinice s Pala, Goran Pandurević.

Njemu i kolegama plata kasni četiri mjeseca. Šumsko gazdinstvo Jahorina posluje negativno, između ostalog, i zbog nelegalne sječe.

“Trudimo se da što više toga spriječimo“, kaže Pandurević.

Predugi sudski procesi

Problem su i sudski procesi protiv šumokradica, koji traju i po tri godine, pa i napadi.

Radnici preduzeća suočavaju se sa raznim vrstama pritisaka, kaže Ranko Ćeranić, v. d. direktor Šumskog gazdinstva Jahorina.

“Često dobijamo anonimne prijetnje, prijave, pozive. Dvojici šumara su bačene ručne bombe. Desio se slučaj da jednu našu kontrolu, oni su našli na licu mjesta te šumokradice, međutim oni su bili napadnuti i fizički, čak i oružjem su ih potjerali da su, tako reći, jedva uspjeli da pobjegnu“, dodaje.

Štete u gazdinstvu Jahorina čine 24 posto ukupne štete u Šumama RS-a u prvom polugodištu. Još sedam gazdinstava je poslovalo negativno, dok ih je 18 ostvarilo profit.

„Iz Uprave Javnog preduzeća Šume Republike Srpske ističu da je, uprkos bespravnoj sječi šume, u prvom polugodištu ostvaren najveći profit u odnosu na prva polugodišta posljednjih deset godina. Kažu da je ostvareno više od planiranog i u proizvodnji i u sječi šume“ izvještava Emir Skenderagić.

Ukupna dobit u prvih šest mjeseci je blizu 1.373.000 eura. Predviđaju da će do kraja godine porasti na gotovo pet miliona.

Menadžerske sposobnosti, ili lažirani podaci

Direktor JP Šume Republike Srpske Risto Marić kaže da je to rezultat njegovih menadžerskih odluka.

„Istina je da su svi prethodni direktori bavili proizvodnjom, a najmanje troškovima“, dodaje.

Međutim, urednik portala capital.ba Siniša Vukelić tvrdi da uprava Šuma RS-a već godinama lažira finansijske izvještaje. Kaže da posjeduje dokumente entitetskog ministarstva, kojim je od uprave zatraženo da prestane usmjeravati novac namijenjen reprodukciji šume u likvidnost firme.

„Drugi način na koji oni namještaju finansijske rezultate je što svake godine raspišu tender za izbor revizora i revizor uđe u narednoj poslovnoj godini da vrši reviziju prethodne, ali zapravo revizor mora biti izabran dva ili tri mjeseca prije isteka poslovne godine kako bi prisustvovao zalihama, popisu zaliha na određenim mjestima koliko ima oblovine“, dodaje.

Direktor Marić sve to negira, ali priznaje da postoje određeni finansijski problemi. Kaže kako nisu mogli osigurati novac za proširenu reprodukciju, zbog duga općinama iz ranijeg perioda.

 „Nismo mogli dobiti potvrdu koja kaže da mi ne dugujemo, a u suštini dugujemo, i na osnovu toga nismo mogli aplicirati svoje projekte za korištenje sredstava proširene reprodukcije“ odgovara Marić na optužbe.

Šume RS-a općinama duguju blizu pet miliona eura. Direktor kaže da su izradili plan reprograma otplate u roku 18 mjeseci, ali dodaje kako će im novac namijenjen za ovu godinu moći uplatiti tek naredne. U međuvremenu, šumu sve više napadaju potkornjaci.

Izvor: Al Jazeera