Summit lokalnih vlasti Evrope i Azije u BiH

BiH je prvi put domaćin skupa nazvanog Summit lokalnih vlasti Europe i Azije. Skupu nazoči 150 načelnika iz petnaest država, članica Unije općina turskog svijeta.

Cilj je razmjena iskustva i razvoj projekata koji bi trebali pomoći razvoju općina. 

Kutiju oslikanu sarajevskim znamenitostima napravile su žene tijekom edukativnih radionica u Balkanskom mevlevijskom istraživačkom centru.

Ovaj centar otvoren je prije tri godine i replika je mevlevijske tekije, srušene 50-ih godina na drugom kraju grada. Vrata tekije su otvorena svakim danom osim nedjelje.

“U ovom objektu glavno je istraživanje i kazivanje Mesnevije. Pored toga imamo sekciju ručnih radova i ima interesanata. Tehnika kojim se bave većinom su žene, ali ima i muškaraca”, kaže Velija Kukuruzović iz Udruženja za očuvanje historijskog naslijeđa “Hadži Mujaga”.

Pobratimske općine

Izgradnju ovog centra s gotovo 300.000 eura pomogao je turski grad Selcuk.

“Na temeljima pobratimskih odnosa dvije općine, jedne turske i jedne bosanske, izgrađen je ovaj edukativni centar. Pobratimske općine općini Stari Grad Sarajevo pomogle su i u izgradnji infrastrukturnih projekta”, izvještava reporterka Al Jazeere Lejla Nezirović.

Obnova Baščaršijskog trga koštala je gotovo 500.000 eura. Pola tih sredstava osigurala je općina Osman Gazi iz Turske.

Načelnik općine Stari Grad kaže da su od pobratimskih općina dobili petnaest milijuna eura bespovratnih sredstava posljednjih osam godina, ali ističe da ta sredstva nije bilo lako dobiti.

“Ja imam izuzetno pozitivno i dobro iskustvo – samo morate jedno znati, da su i oni jako izvarani od strane pojedinaca u BiH i oni više gledaju personalno neke stvari kada pomažu opštinama nego institucionalno. Prema tome, sve je do ljudi”, kaže Ibrahim Hadžibajrić, naćelnik Općine Stari Grad Sarajevo.

Unija općina koja ima sjedište u Turskoj trenutačno u BiH investira u obnovu mosta između dvije članice unije Doboj istok i Grad Doboj, u obnovu najstarijeg kamenog mosta u Goraždu, a uskoro započinje i izgradnja sportskog centra u Srebrenici. Sudjeluju i u pocesima edukacije stanovništva. 

Znanje za žene

“Financiramo tečajeve kojima je cilj da se ženama osigura znanje kako bi mogle samostalno privređivati. Pripremamo i knjigu koja će tretirati bosansku i tursku kuhinju, vršimo razmjenu osoblja između naših općina u svrhu edukacije i razmjene iskustva”, navodi Ugur Ibrahim Altay, načelnik Općine Selcuk.

O suradnji i novim projektima, načelnici iz 28 zemalja razgovarali su na Summitu lokalnih vlasti Europe i Azije u Sarajevu.

Titulu općine miljenika ima makedonski grad Ohrid, s kojim više od četrdeset općina ima bratske veze. Među njima su i sarajevske općine.

“Ohrid – Sarajevo – ta saradnja traje, bogata je, bratimljenje s opštinom Stari Grad je više nego korisno, slatko i uspješno…Polja za saradnju su beskonačna, mi smo slični, mi smo isti, imali smo saradnju i trebamo produžiti”, rekao je Angel Janev, zamjenik načelnika Ohrida.

Summit lokanih vlasti Europe i Azije trebao bi donijeti nove bratske veze među općinama i nove projekte koji će pomoći razvoju lokalnih zajednica.

Izvor: Al Jazeera