Sumnjivi milionski krediti banjalučke banke

Balkan Investment banka odobrila je više od 12 miliona eura kredita kompanijama u inozemstvu bez potrebnog osiguranja. To je samo dio sumnjivih kredita detaljno prikazanih u zapisniku Republičkog deviznog inspektorata.

Za nezakonito poslovanje, tvrdi se, znala je i vlast bh. entiteta Republika Srpska. Jedna od službenica koja je odobravala te kredite sada je predsjednica Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS-a.

Ona se u objavljenim dokumentima dovodi i u vezu sa nezakonitostima u poslovanju kompanije Birač. Umiješanost u kriminal demantiraju svi navedeni akteri, kaže se u izvještaju entitetskog inspektorata. Na više od 80 stranica zapisnika spomenute se osobe označavaju kao “zločinačka organizacija”.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je kako se još vodi istraga o poslovanju Balkan Investment Banke.

“S obzirom na to da se još radi na određenim stvarima, ne bih komentarisao koje su firme uključene u neke stvari koje mogu da rezultuju nekim budućim izvještajima”, kazao je Lukač komentirajući izvještaj Deviznog inspektorata RS-a, koji ovih dana objavljuje poslovni portal Capital.ba.

VSTS demantira ministra

On je istakao kako je važno prikupiti dovoljno materijalnih dokaza na osnovu koji se pokreće istraga, da je tužilac prihvati i da bude uključen aktivno u istragu, koja će na kraju imati epilog na sudu.

Dok ministar policije RS-a tvrdi kako se istraga provodi, iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine ga demantiraju.

U petak su iz VSTV-a potvrdili tačnost informacija koje je Capital.ba objavio i jasno naveli kako im se “do sada niko od nadležnih istražnih organa nije obratio sa zahtjevom za utvrđivanje činjenica vezanih za spomenuto korištenje opreme za provođenje navedenih novčanih transakcija”.

Izvor: Al Jazeera i agencije