Sumnjivi otpad na deponiji kod Sarajeva

Pojavila se divlja deponija sa sumnjivim otpadom – to upozorenje policiji su uputili mještani Hreše, sela na međuentitetskoj liniji razgraničenja u Bosni i Hercegovini kod Sarajeva. Policija je blokirala deponiju i istražuje odakle je otpad i ko je dogovorio njegovo odlaganje na tom lokalitetu.

Na mjestu divlje deponije nalazi se mnogo plavih i crnih kesa. U njemu se krije, vjeruju nadležni, otpad životinjskog porijekla. Mještanin Ćiro Simović tvrdi kako je otpad dovožen intenzivno, a od lokalne vlasti u Hreši, mjestu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, tražile su objašnjenje.

“Načelnik kao nema veze, on je bio na putu preko vikenda. U petak je donešena odluka da se deponija radi, počelo se dovlačiti, a on je bio, navodno, na putu i ne zna. Ljudi, ako ne znaš na svojoj teritoriji, ko zna?”, pita Simović.

Mještani navode kako je neko htio deponiju naglo zatrpati. Uključila se lokalna komunalna firma, a dio otpada su, navodno, željeli prebaciti prema Goraždu, opet na međuentitetsku liniju razgraničenja. Međutim, policija je poslije dojava odlučila stupiti u akciju, blokirati kraj i izuzeti uzorke otpada, koji su na vještačenju.

Dok se čekaju rezultati vještačenja, strpljivi su mještani koji dežuraju uz vatru i ostaju uz deponiju.

“Dok se ne očisti, dok se ne ukloni, dolazimo svaki dan”, navodi jedan od njih Dragan Višnjić.

Krivično djelo

U lokalnoj zajednici – muk. Nema načelnika, pa nema nikog ko bi govorio o problemu koji im je sada i doslovno pred vratima, u centru mjesta.

“Dio otpada sa deponije blokiran je. Nalazi se u kamionu koji je parkiran ispred policijske stanice, koja je u ingerenciji Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a”, javlja novinar Al Jazeere Boris Gagić.

Iz kamiona curi otpad. Hemijski je, reklo bi se. I osjete se jaki mirisi. Pred policijom, kažu, izazov. Dosadašnjom istragom, uvjereni su, znaju osnove slučaja koji možda ima i elemente krivičnog djela zagađivanja životne sredine. Otpad je, ističu, iz drugog entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine, prevezen na Hrešu.

“Pokušaćemo da utvrdimo ko su ljudi ili lice koje je sklopilo ugovor sa nekim licem ili firmom iz Federacije, za sada nepoznatim”, kaže Danka Tešić iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Samo neko ko zna teren mogao je odlučiti gdje napraviti ovu divlju deponiju, izvan vidokruga prolaznika. Reakcijom mještana čitava priča je zaustavljena. Na potezu su institucije – od policije do ekoloških inspektora.

Izvor: Al Jazeera