Šumski požari gutaju vegetaciju Patagonije

Šumski požari bjesne Patagonijom, na jugu Argentine, gdje je proglašeno vanredno stanje.

“Veliki oblaci gustog dima uzdižu se ka nebu. Požari su izmakli kontroli i dnevno uništavaju hiljade hektara vegetacije”, kaže Al Jazeerin novinar Daniel Schweimler, koji se javio iz Patagonije.

Većina stanovnika je evakuirana, ali neki su odlučili ostati, u pokušaju da sačuvaju imovinu, iako ne znaju u kojem će pravcu vjetar zapuhati i kuda će se plamen proširiti.

Alejo i Daniel planiraju gdje da nastave gasiti požar. Razgovaraju o tome šta je trebalo poduzeti kako bi se požar spriječio i šta učiniti kako se katastrofa ne bi ponovila.

Pokrajinske vlasti su reagirale – na terenu su raspoređene stotine vatrogasaca, kanadera i helikoptera. Ali, mnogi stanovnici smatraju da to nije dovoljno i da je učinjeno prekasno te ističu da je šteta nepopravljiva.

“Gubimo vegetaciju staru 400 ili 500 godina. Ovo su gotovo netaknuta područja. Ovdje je bilo mnogo dragocjenih stabala i trebat će generacije da izrastu nova”, smatra Julio Crespo Camps, stanovnik pokrajine Chubut.

Grom mogući uzrok požara

Stanovništvo je očajno, jer ne zna kad će požari biti ugašeni. Svi se pitaju hoće li narednog dana imati krov nad glavom.

“Držimo palčeve i plesom prizivamo kišu, ali situacija danas ne izgleda dobro”, navodi John Freeman, također iz Chubuta.

Al Jazeerin novinar Schweimler ukazuje na štetu koju je požar izazvao.

“Od vegetacije nije ostalo gotovo ništa. Plamen se nastavlja širiti i veoma ga je teško kontrolirati, a vatrogasci ni u jednom trenutku ne znaju u kojem će pravcu vjetar nastaviti puhati”, dodaje.

Lokalne vlasti su saopćile da je požar izazvao grom, ali mnogi građani tu tvrdnju dovode u pitanje, sumnjajući na neodgovorne kampere ili građevinske investitore. U međuvremenu požari nastavljaju bjesniti, ostavljajući iza sebe samo oblake dima i spaljenu vegetaciju.

Izvor: Al Jazeera