Sunce i optimizam opet se vratili u Makedoniju

Većina građana Makedonije je formiranje nove Vlade i promjenu vlasti dočekala sa olakšanjem (Reuters)

“Spasavanje” nekoliko stotina hiljada đaka i njihovih roditelja, nastavnika i profesora od bauka eksternog testiranja bila je prva mera koju je donela Vlada Zorana Zaeva, samo nekoliko sati posle konstituisanja. Potez koji je dočekan sa odobravanjem bio je najavljen ranije, a požurilo se jer je testiranje upravo trebalo da se održi.

Generacije đaka pamtiće Zaeva i njegovu Vladu, koja ih je osolobodila od nepotrebnih obaveza i stresova. Eksterno testiranje bilo je jedno od brojnih nepopularniih mera Gruevskog i njegove partije koji su bili najpametniji, najobrazovaniji, a najviše moćni i nadmeni. Koliko i da su kritikovani, nisu odustajali od eksternog testiranja koje je bilo noćna mora za učenike i nastavnike, koji su kažnjavani ukoliko bi njhovi đaci pokazali slabiji uspeh.

Vlada premjera Zaeva koja je konstitusana 31. maja, pred ponoć, najavila je i ukidanje radiodifuzne takse koju su građani plaćali prisilno i uzalud. Makedonska RTV umesto da bide javni servis, bila je poslušno glasilo vlasti, koje su građani morali da finansiraju da bi izbegli kazne i blokiranje računa.

Nova stranica

Makedonija je, od decembarskih izbora do konstituiranja nove vlade, krajem maja, prošla dug i težak put, pun neizvesnosti i opasnosti. Okrenuta je, konačno, posle brojnih iskušenja, nova stranica, otvoren je put za izlazak iz mraka i teskobe režima Gruevskog koji je za jedanaest godina, koliko je bio na vlasti, uspostavio tvrdu partijsku diktaturu.

Prekretnica je bilo dramatično „događanje naroda“ u Sobranju, krajem aprila, pokušaj uvođenja vanrednog stanja koje je, na sreću građana Makedonije, propalo. Uvođenje vanrednog stanja, trebalo je da spreči formiranje nove vlade i otvori prostor za povratak na vlast Gruevskog i njegove partije.

Zastrašujuće je i pomisliti šta bi se sve događalo u Makedoniji i sa Makedonijom da je kojim slučajem zloslutni plan uspeo, a malo je nedostajalo. Zaev, njegovi saradnici i koalicioni partneri bili su na ivici smrti, a nasilnici koji su ih tukli da bi ubili i osakatili, osuđeni su samo uslovno, pošto su se „pokajali“ pred sudom.

Istraga Javnog tužilaštva o događajima u Sobranju i pokušaju uvođenja vanrednog stanja, posle promene vlasti, trebalo bi da se odvija brže i efikasnije. Zaev je već pozvao javnog tužioca, za koga se otvoreno sumnja da je bio pod uticajem partije Gruevskog, da sam podnese ostavku.

Tanka većina

Većina građana Makedonije je formiranje nove vlade i promenu vlasti dočekala sa olakšanjem, ali i sa vidljivom dozom neizvesnosti. Konačno su videli leđa režimu Gruevskog, ali je pitanje kako će, kada i dali izaći iz krize. Jedva da ih ohrabruje zarazni i nepresušni optimizam novog premijera Zaeva.

Prvi utisak je da Zaev, koji se dokazao kao uspešan biznismen, a u tri mandata zaredom bio i omiljeni gradonačalnik Strumice, zna šta hoće, ali i zna kako da to ostvari. Javnost, koja će pomno pratiti savki njegov korak, tek treba da vidi kako će se suočiti sa realnošću i nasleđem režima Gruevskog.

Zaevu će biti sve, samo ne lako. Jedna od ozbiljnih prepreka je tanka većina u parlamentu. Koalicionu vladu koju, osim socijaldemokrata sačinjavaju i integrativci Ali Ahmetija i Alijansa Albanaca, na čelu sa Zijadinom Selom, podržava samo 62, od ukupno 120 poslanika.

Partija Besa sa pet poslanika ne participira u vladi budući da Zaev nije prihvatio uslove za koaliciranje koje su naknadno postavili. Jedan od uslova je redefiniranje države, koji nije detaljnije objašnjen i može se tumačiti na razne načine. Dodatni razlog za apstinenciju je otvorena netrpeljivost lidera Bese prema Ali Ahmetiju i njegovoj partiji.

Hodanje po ivici

Besa praktično ima ploveći, nedefinisan status, nije u vladajučoj koaliciji, a nije ni deklarisana kao opozicija. Ova partija potpisnik je dokumenta na osnovu koga je Zaev dobio mandat, ali prilikom izbora nove vlade uzdržala se od glasanja. Besa je najavila da će podržavati vladine predloge koji su od interesa za Albance.

Zaev će zbog tanke većine koju ima u parlamentu, još od samog početka morati da hoda po ivici. Dodatni problem su kadrovski sastav vlade i kompromisi koje je napravio, kako je i sam priznao, što mu zameraju i mnogi koji ga podržavaju.

Osnovna primedba je što okosnicu nove vlade čine članovi najvišeg rukovodstva socijaldemokrata, što je preduslov za mešanje partije i države, pa i njena partizacija koja je dostigla kulminaciju za vreme Gruevskog. Nije dosledno ispoštovana najava da će u novu vladu ući i dokazani eksperti.

Dodatna zamerka je što od ukupno 25 članova vlada ima čak sedam ministara bez resora. Činjeni su, očigledno, ustupci koalicionim partnerima, a glavni razlog za nepoverenje je što su prethodni ministri bez resora, a bilo ih je podosta, bili nevidljivi za građane koji, niti su znali šta rade, niti su videli neke rezultate.

Partija DUI, Ali Ahmetija je šest ministarskih mesta koliko ima u novoj vladi popunila kombinovanim sastavom. Polovina već ima iskustvo u državnim institucijama, a ostali iako prvi put ulaze u koridore vlasti zauzimaju ministarska mesta. Izostala su i očekivanja da će neka vidna i afirmisana imena pretstavljati DUI u novoj vladi.

Lekcija

Vlada premijera Zaeva osvojila je simpatije prvom odlukom o ukidanju eksternog testiranja. Osim ukidanja radiodifuzne takse, najavaljeni su i vraćanje jeftine tarife za struju, povećanje minimalne plate kao i neke druge popularne ili populističke mere, zavisi ko i kako gleda.

Glavni izazovi, otstranjivanja posledica režima Grtuevskog, obezbeđivanje obećanog razvoja tek pretstoje. Zaev je u ekspozeu u Sobranju u prvi plan postavio tri velike oblasti – ekonomiju, profesionalne institucije i podjednaku pravdu za sve, te članstvo u NATO i EU, što podrazumeva i rešavanje pitanja imena.

Upravo taj segmnet je i prvi otvoren. Tek što je novi šef diplomatije Nikola Dimitrov, pri preuzimanju dužnosti, najavio da će Grčka biti prva zemlja koju će posetiti, iz Atine je stigao oficijalni poziv. Vešta grčka diplomatila odmah je preuzela inicijativu.

Spor oko imena je star više od dve decenije, pregovori su već dugo blokirani, a razlike nepomirljive. Niko ne očekuje brze i spektakularne rezultate, ali je svakako dobro otvoriti pitanje imena od čega direktno zavise evroatlantske integracije Makedonije, a rešavanje ovog problema je i od šireg interesa za region.

Zaev se kategorično založio za vladavinu prava i vraćanje dostojanstva pravosudnim institucijama koje su bile zarobljene, pod snažnim uticajem partije Gruevskog. Zapretio je javno ministrima da će leteti iz fotelja usude li se da utiču na pravosudne institucije. Najavio je i formiranje posebnog suda koji će procesuirati predmete Specijalnog tužilaštva, povezane sa mega aferom prisluškivanje.

Na redu je tužilaštvo

Gruevski koji se, posle dugogodišnje vladavine, očigledno teško navikava na ulogu lidera opozicije, obrušio se odmah na program vlade Zaeva, ne sačekavši ni da čestito uđe u kabinet. Napao je ponovo Specijalno tužilaštvo tvrdeći da pod uticajem socijaldemokrata fabrikuje politički montirane slučaje. Gruevski je među osumnjičenima u nekoliko predmeta koje je na osnovu snimaka prisluškivanja pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

Program vlade je ambiciozan, ali Zaev je uveren da je, uz sve teškoće i probleme koji ga čekaju i ostvarljiv. Držite me za reč, održaćemo lekciju koja će ostati pozitivan primer za sve građane Makedonije, izjavio je Zaev prilikom konstituisanja vlade. Samouvereno je rekao da će pokazati koliko je različit od Gruevskog, što će posle jedanaest godina njegove vladavine, biti najlakši posao.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera