Suprotni stavovi kome pripada Sutorina

Dok se čeka da se uspostavi konačna granica između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, jedno malo primorsko mjesto – Sutorina u blizini Herceg-Novog, izbilo je u prvi plan. Traže da se vrate u okvire BiH.

Zahtjev zastupnika bh. Parlamenta da se međudržavni dogovor poništi i Sutorina vrati u BiH izazvao je brojne reakcije na obje strane.

Sutorina se pominje u ugovoru iz Karlovca 1699. kada je, zajedno sa Neumom, dodijeljena bosanskom pašaluku u okviru Otomanskog carstva.

To je potvrđeno Berlinskim sporazumom 1878, kojim postaje dio BiH. Tako ostaje i u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevini Jugoslaviji.

Nakon Drugog svjetskog rata u Saveznoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, tadašnje vlasti dogovorom razmjenjuje se za teritoriju u slivu Sutjeske i postaje dio Republike Crne Gore. I tako do danas.

Anđelko Radanović je svoj životni vijek proveo u Sutorini, mjestu na kojem je smješteno nekoliko sela, na obodu Herceg-Novog. No, sjeća se priča starijih o vremenu kada je ona pripadala Trebinjskom srezu i susjednoj BiH.

„Knjige zemljišne i sve bilo u Trebinju, da se išlo u Trebinje do Drugog svjetskog rata. Posle je ovo pripalo Hercegnovskoj opštini i Crnoj Gori i znam priču da je ovaj dio zamijenjen nekim prema Tjentištu“, kaže Radanović.

Samo graničnik ostao

Sutorina se prostire na 75 kvadratnih kilometara između hercegnovskog naselja Igalo i graničnog prelaza Debeli brijeg, kao i na sedam kilometara obale uz Prevlaku. Njenom granicom teče istoimena rječica, javlja iz Sutorine novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

„Od nekadašnje linije razgraničenja, po kojoj je Sutorina pripadala opštini Trebinje, ostao je samo ovaj graničnik na kojem piše Hercegovina“, dodaje.

Dvije države godinama pregovaraju o granici i potpisivanju ugovora, prvog takve vrste nakon raspada bivše Jugoslavije. Međutim, posljednjih mjeseci pitanje Sutorine ponovo je politički aktuelizirano, ali mještanima se život ne mijenja.

Milorad Mračević, predsjednik mjesne zajednice sa blizu 600 stanovnika, potvrđuje da život ovdje nije lak, bez obzira na to kome pripadali.

„Ja sam rođen u Crnoj Gori, pa možda je moje mišljenje i da ostanem u Crnoj Gori, ako bi se to odlučivalo. Najvjerovatnije se nećemo pitati mi obični ljudi“, ističe.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera