Supruga njemačkog šefa dilplomatije primila prijetnje ‘zbog Turske’

Odnosi Njemačke i Turske su na najnižem nivou posljednjih desetljeća (EPA)

Supruga njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela primila je telefonske prijetnje, a Gabriel pretpostavlja da su prijetnje povezane s njegovim sukobom s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javljaju njemački mediji.

“Ponašanje gospodina Erdogana očito neke motivira i tjera ih na pokušaj zastrašivanja moje supruge. To je porazna spoznaja“, rekao je Gabriel na jednom predizbornom nastupu, kako prenosi javni servis Saarlaendische Rundfunk.

Prema pisanju njemačkih medija, na telefonskoj sekretarici zubarske ordinacija Gabrielove supruge Anke je u noći s nedjelje na ponedjeljak ostavljena prijeteća poruka.

Policija je u utorak saopćila kako sadržaj poruke “nakon prve procjene” ne ispunjava uslove krivičnog djela te da neće utjecati na promjene u zaštiti ministra vanjskih poslova i njegove porodice, koji su ionako na snazi.

Erdoganova kritika Gabriela

Policija je saopćila kako je osoba koja je uputila poziv “poznata vlastima”, bez navođenja detalja.

Gabriel je turskog predsjednika, nakon što je u petak Erdogan 1,25 miliona Turaka s pravom glasa u Njemačkoj pozvao da na parlamentarnim izborima u septembru ne biraju Socijaldermokratsku partiju Njemačke, koaliciju Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije ili Zelene, koje je proglasio “neprijateljima Turske”, optužio da je Tursku pretvorio u “nedemokratsku državu”.

Nakon toga je Erdogan, na do sada nezabilježen način, lično napao Gabriela, poručujući mu da “ko je on da tako govori o turskom predsjedniku”.

Odnosi Njemačke i Turske su na najnižem nivou posljednjih desetljeća, zbog otvorenog sukoba turskog državnog vodstva s njemačkim političarima te zbog učestalih hapšenja njemačkih državljana, koje Turska optužuje da su bili upleteni u pokušaj puča prošle godine.

Izvor: Agencije