Supruzi Benjamina Netanyahua prijeti suđenje zbog korupcije

Sara Netanyahu, Benjamin Netanyahu
U augustu je policija saopćila kako je Benjamin Netanyahu osumnjičen za pronevjeru i korupciju (EPA)

Sara Netanyahu, supruga izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, službeno je obaviještena da će se suočiti s mogućim suđenjem zbog zlouporabe javnih sredstava, priopćilo je u petak izraelsko Ministarstvo pravosuđa.

“Državni tužitelj informirao je zastupnika Sare Netanyahu kako razmatra da podigne optužnicu protiv nje”, navodi se u priopćenju, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Početkom kolovoza izraelska je policija priopćila kako je njezin suprug Benjamin Netanyahu osumnjičen je za pronevjeru i korupciju u dva slučaja.

Hapšenja izraelskih dužnosnika

Policija je više mjeseci ispitivala Benjamina Netanyahua zbog tih slučajeva, ali je objavljivala vrlo malo detalja, prenijele su tada agencije.

Kabinet izraelskog premijera je u više navrata negirao bilo kakve prijestupe, a optužbe je prikazao kao “lov na vještice” protiv Benjamina Netanyahua i njegove obitelji te kako ih provode neprijateljski mediji koji su protiv njegovih tvrdokornih političkih stavova.

Izraelska je policija u prosincu 2014. godine objavila da je uhitila više od 30 tada aktualnih i bivših javnih dužnosnika, u sklopu istrage o navodnoj korupciji u stranci Izrael naš dom, koja je tada bila dio vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelski mediji javili su tada da su dužnosnici povezani sa strankom Izrael naš dom, strankom bivšega ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, te sa zamjenikom ministra unutarnjih poslova Fainom Kirshenbaumom, koji je bio među osumnjičenima.

Policija je tada obznanila da su osumnjičeni za prevaru, kršenje povjerenja i pranje novca.

Nova nelegalna gradnja

Stranka Izrael naš dom izdala je na to priopćenje u kojem je opovrgnula bilo kakve prijestupe.

Izraelska administracija započela je nedavno izgradnju novog ilegalnog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prvog u posljednjih 25 godina, a Benjamin Netanyahu kazao je kako je “čast” graditi ovo naselje, koje se pravi uprkos međunarodnim zakonima.

Ilegalna izraelska naselja predstavljaju jednu od najvećih kontraverzi na međunarodnoj sceni, gdje se, nakon brojnih osuda širenja postojećih, sada gradi najnovije naselje na tuđoj teritoriji.

Izvor: Agencije