Suša ugrozila Nacionalni park Yosemite

Velika suša pogodila je američku saveznu državu Kaliforniju. Nestašica pitke vode traje već četvrtu godinu, a nedostatak vode mogao bi imati katastrofalne posljedice po nacionalni park Yosemite.

To je jedan od najljepših nacionalnih parkova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Posljedice velike suše su vidljive svuda.

Scott Gediman je rendžer već 20 godina i kaže da je nivo rijeke Merced u ovo doba godine obično dva puta veći.

“Nivo vode je istinski pokazatelj. Dubina rijeke je blizu jednog metra, a još nije došlo ljeto. Prave vrućine se tek očekuju a snijega je ove godine bilo rekordno malo. Sve to ukazuje na razmjere ove suše”, rekao je Gediman.

Guverner Kalifornije je prvi put u aprilu uveo restrikcije vode i srezao potrošnju za 25 posto.

Ta odluka se ne odnosi na Yosemite jer njime upravlja savezna vlada. Ipak, posjetioci se upozoravaju da se ne razbacuju vodom.

”Svi čuvamo vodu. Ako nam ostane u bocama, ne razbacujemo se, koristimo je ujutro za pravljenje kafe. Svi možemo doprinijeti štednji vode”, rekla je turistica Teri Smail.

Turistička sezona upitna

Suša nepovoljno utiče ne samo na prirodu, nego i na turizam. Rafting sezona se ove godine završila ranije nego inače.

”Kad voda padne na blizu pola metra, protok je izuzetno slab i u rijeci se razvijaju alge, a kamenje izviri iz vode. Čamci se moraju vući rijekom, tako da je sezona završena”, kazao je Robert Crane, instruktor raftinga.

Nacionalni park Yosemite se sprema za još jedno vrelo ljeto. Suša prijeti jednoj od najvećih prirodnih ljepota Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Al Jazeera