Sušić: Oprostio sam Misimoviću, mogu i Zukanoviću

Sušić: Želim da odmorni i maksimalno koncentrisani uđemo u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj (Anadolija)

Prvi radni dan Safeta Sušića u Nogometnom/ Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine nakon što je u srijedu ponovo izabran za selektora bh. reprezentacije prolazi uglavnom u primanju čestitki.

“Čestitaju mi mnogi iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Zaista sam zahvalan na podršci. Prvi radni dan u novom mandatu iskoristio sam kako bih počeo pripreme za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje startaju u septembru”, kaže on za agenciju Anadolija.

“Razgovarao sam s trenerima Borčetom Sredojevićem, Tomislavom Piplicom i Elvirom Baljićem. Oni ostaju moji saradnici u stručnom štabu. Ustvari, neće biti nikakvih kadrovskih promjena u stručnom štabu, u kojem postoji mogućnost da ostane i Elvir Rahimić, koji je s nama bio na Mundijalu u Brazilu. Pričat ću s njim. Koliko znam, radit će u CSKA kao trener, pa nije isključeno da sarađujem i s njim u naredne dvije godine.”

Ervina Zukanovića, igrača italijanskog Chieva, nakon određenih nesporazuma odstranio je sa priprema za Svjetsko prvenstvo, a Sanjin Prcić, prvotimac francuskog Sochauxa, kojeg Sušić nije zvao za prijateljsku utakmicu s Egiptom, “zahvalio se N/FSBiH na svakoj budućoj saradnji”.

Ko igra bit će pozvan

No, Sušić kaže da im vrata reprezentacije Bosne i Hercegovine nisu zatvorena.

“Nisam zlopamtilo i nekima mogu preći preko nekih stvari, onima koji ne pređu crtu. Oprostio sam i Zvjezdanu Misimoviću za onaj ‘mitraljez’ uperen ka klupi nakon što je postigao jedan od golova. Srećom, nije imao metaka”, našalio se Sušić, pa istakao: “Ukoliko bude igrao u Chievu, Zukanović će biti na spisku reprezentativaca. Nisam ljut na njega, ne bih se vraćao na to što je bilo, ali i ovaj put kažem nije imao potrebu napadati ljude iz Saveza. Oni apsolutno nisu bili krivi što nije dobio vizu za SAD, gdje smo igrali testne mečeve za SP. Nisam ga, na koncu, zvao u Brazil, a trebao je biti u kadru od 23 igrača. Učinio sam to da ne bih pokvario atmosferu u timu, jer se stvorila tenzija između njega i pojedinih čelnika Saveza. To je prošlost i on opet može konkurisati za reprezentaciju ako bude igrao u Italiji i ponašao se kako treba. Ista je stvar i s Prcićem. Neka izjavi da želi igrati za Bosnu i Hercegovinu, nastupa u svom klubu, te će se moći naći na mom spisku u narednom periodu.”

Kontrolnu utakmicu za kvalifikacije za EURO 2016 Bosna i Hercegovina će odigrati s Lihtenštajnom na svom terenu.

“Meč ćemo igrati ili u Sarajevu ili u Zenici. Ne dolaze u obzir daleka putovanja autobusom. Želim da odmorni i maksimalno koncentrisani uđemo u kvalifikacije, gdje imamo cilj plasirati se na šampionat u Francusku. Kako sam i jučer rekao, na EP-u želim da napravimo bolji rezultat nego na SP-u u Brazilu”, ponovio je bh. selektor.

Hladne glave, dvije sedmice po povratku sa SP-a u Brazilu, gdje Bosna i Hercegovina nije uspjela izboriti plasman u osminu finala Mundijala, Sušić je otkrio detalj kojeg će se “sjećati do kraja života”.

“Nikada nisam rekao da smo napravili uspjeh. Pobjedom protiv Irana i igrom protiv Argentine ostavili smo dobar utisak. Kiksali smo protiv Nigerije, ali ne mogu opet ne reći da je tome kumovao i sudija. Tokom utakmice nisam vidio da je Edinu Džeki poništio čist gol. Tek poslije, na TV ekranu, nekoliko puta uvjerio sam se da ofsajda nije bilo. Ne mogu opisati kako sam se tada osjećao. Neizmjerna tuga, razočarenje, pa i jedna vrsta bijesa…”

“Da nam je priznat gol utakmica bi sigurno otišla u drugom smjeru, te bi odigrali najmanje neriješeno, što znači da bi u konačnici vidjeli osminu finala”, smatra Sušić.

Razočarala ga Holandija

On kaže da je SP u Brazilu jedan od najboljih šampionata planete koje je gledao od 1966. godine. I on je šokiran debaklom Brazila u polufinalnom susretu s Njemačkom (1:7).

“Poraz Brazila od Nijemaca je ‘incident’ koji se dešava jednom u 100 godina. Da opet igraju možda bi ih Brazil pobijedio. Osim u zadnjoj utakmici, Nijemci me nisu fascinirali. Mnogo su se mučili protiv Alžira i mogli su tada ispasti sa SP-a. Alžir je i ovako uradio fantastičan posao, ali mi je žao što Vahid Halilhodžić nije preskočio i tu prepreku s Alžircima”, istakao je.

Plasman Argentine u nedjeljno finale Mundijala ocijenio je zasluženim.

“Holandija je već ranije trebala biti eliminisana. Razočarali su me. Nezasluženo su prošli Meksiko golovima u 88. minuti meča i iz nepostojećeg penala u 93. minuti. Potom su na penale ‘izbacili’ slabu Kostariku. Drago mi je što je Argentina izborila finale, jer igraju čvrsto, disciplinovano i u timu imaju genijalca Lionela Messija. Bilo bi previše da je Holandija i sinoć imala sreće.”

“Svojevremeno sam gledao mnoge vrhunske, fenomenalne igrače – Maradonu, Johana Cruyffa… Međutim, niko nikada nije igrao kao Messi dvije-tri sezone u Barceloni. Zaslužio je da karijeru kruniše titulom prvaka svijeta i tako potvrdi da je najbolji igrač planete svih vremena”, zaključio je Sušić intervju za Anadoliju.

Izvor: Agencije