Suspenzija zbog poziva da se spali dres Lea Messija

Nogometni savez Argentine otkazao je prijateljsku utakmicu između reprezentacija Izraela i Argentine (AFP)

Međunarodna nogometna federacija suspendirala je predsjednika Palestinskog nogometnog saveza nakon što je pozvao navijače da zapale dres i fotografije Lionela Messija.

Poziv Jibrila Rajouba ranije ove godine bio je dio kampanje da se spriječi igranje argentinskog tima u Izraelu, tokom koje su se mnogi Palestinci žalili da bi Izraelci iskoristili utakmicu u “političke svrhe”.

FIFA je u saopćenju navela da je Rajoubov poziv doprinio izvazivanju “mržnje i nasilja”.

Dvanaest mjeseci i 20.000 dolara

“Suspenzija u trajanju od 12 mjeseci koja je uvedena gospodinu Rajoubu podrazumijeva zabranu bilo kakvog učešća u budućim utakmicama ili takmičenjima tokom tog perioda”, piše u saopćenju te se dodaje da neće moći biti ni učesnik bilo kakvih medijskih aktivnosti na stadionima.

Također je kažnjen sa 20.000 dolara.

Palestinski nogometni savez saopćio je da su sankcije pretjerane.

“Nametnute su maksimalne kazne za optužbe koje nisu dokazane”, navodi se.

Utakmica nije odigrana

Nogometni savez Argentine otkazao je prijateljsku utakmicu između reprezentacija Izraela i Argentine, koja je trebala biti odigrana u Jerusalemu.

Utakmica, koja je bila zakazana za 9. juni na stadionu “Teddy Kollek”, izazvala je mnogo negativnih reakcija, posebno Palestinaca.

Također je bio najavljen bojkot različitih organizacija.

Izraelske vlasti “premjestile” su utakmicu iz Jerusalema u Haifu, što je dodatno razljutilo Palestince.

Zahvalnost Messiju i saigrača

To se, također, dešavalo u osjetljivo vrijeme, kada je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu.

Palestinski nogometni savez uputio je saopćenje u kojem izražava zahvalnost Messiju i njegovim saigračima što su otkazali utkamicu.

“Palestinski nogometni savez se zahvaljuje reprezentativcima Argentine, predvođenim zvijezdom Messijem, zbog odbijanja da služe nesportskom cilju”, saopćeno je tada.

Izvor: Al Jazeera i agencije