Suspenzije rješenje za nerede navijača

Ruski golman Akinefejev je u Podgorici pogođen bakljom u glavu (AFP)

Piše: Mario Pejović

Svjetska javnost zgrožena učestalim incidentima na nogometnim terenima, čiji akteri su nerijetko navijači iz zemalja Zapadnog Balkana, traži konkretne rezultate u borbi sa huliganima.

Međunarodni mediji idu toliko daleko da pozivaju na suspenzije nogometnih saveza, odnosno na zabrane učešća u evropskim i svjetskim takmičenjima za reprezentacije i klubove čiji navijači su izazvali nerede na tribinama, ali i van njih.

Da ti pozivi nisu samo želje medija, pokazuju i prijetnje čelnika Svjetske nogometne federacije, koji se zalažu za strožije kazne, pa čak i moguća isključenja saveza.

Dugogodišnji sportski komentator Milojko Pantić smatra da FIFA i UEFA trebaju na izvjesno vrijeme iz nogometa udaljiti sve zemlje Zapadnog Balkana, ali i zemlje čiji navijači prave nerede širom svijeta.

“U proteklih šest meseci nije bilo incidenata u celoj Evropi koliko je bilo u Zagrebu, Beogradu, Sofiji, Bukureštu, Podgorici… Čovek više ne može da nabroji koliko toga ima”.

Moratorij na nogomet

Milojko Pantić kaže da godinama zagovara uvođenje moratorija na nogomet u Srbiji i to na period od šest mjeseci do godinu.

“Pa da se iz korena promeni sve, da se promeni statut Fudbalskog saveza Srbije, koji je iz socijalističkog perioda. Da se promeni sistem takmičenja koji je takođe iz socijalističkih vremena”.

Posebnu osudu javnosti je izazvao incident u Podgorici, gdje su crnogorski navijači u prvoj minuti susreta u glavu bakljom pogodili ruskog golmana Igora Akinfejeva u kvalifikacijskom susretu za EURO 2016.

“Mi smo definitivno neka divlja plemena, nismo civilizovani ljudi. Taj problem ne može drugačije da se iskoreni osim da nam se zabrani da igramo na svetskim takmičenjima”, ocijenio je Pantić.

Primjer Engleske

Sportski komentator navodi primjer Engleske, koja je klubovima osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća zabranila učešće u evropskim takmičenjima zbog navijačkih nereda.

“Ja da sam [Michel] Platini, ja bih rekao: ‘Gospodo, vi tri godine ne igrate u Evropi. Ni klubovi, ni reprezentacija. Sredite stvari u svojim fudbalima, pa se pojavite u Evropi”.

Sociolog Jusuf Žiga, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kazao je da se pri rješavanju navijačkog nasilja “ne treba izmišljati topla voda, već se treba ugledati na Engleze”.

“Uvjeren sam da kada bi se dosljedno primijenila njihova metoda, da bi smo u vrlo doglednom vremenu imali jednu sasvim drugačiju, pristojniju situaciju na našim sportskim priredbama, ali i u društvu općenito”, rekao je Žiga.

Profesor sociologije je skeptičan da se bez drastičnog sankcioniranja teških izgrednika može navijačko nasilje dovesti u red. “Volio bih da se u tome varam, ali svekoliko životno iskustvo nas uči da stvari upravo tako stoje. Naravno, to ne znači da se ne treba poduzimati sve ono što je vezano za odgoj, socijalizaciju mladih, počevši od roditelja i škole, pa nadalje”.

Policijsko djelovanje

Ivica Šurjak, nogometna legenda Hajduka i bivši član uprave splitskih “Bilih”, smatra da policija mora drugačije reagirati u slučaju navijačkog nasilja.

Uzrok nasilja

Uzrok svakog nasilja je nezadovoljstvo, odnosno neka frustracija onoga koji to čini, navodi sociolog Žiga. Živimo u vremenu planetarnih frustracija, ratova, neizvjesnosti, teške socijalne situacije, kaže on.

“Sve to frustrirajuće djeluje na ljude i oni traže pogodne situacije za ispoljavanje svog nezadovoljstva, bijesa i sličnih destruktivnih emocija i poriva. Sportske manifestacije su u tome smislu vrlo ‘zahvalne prilike’ i otuda toliko nasilja na njima”.

“Ljude koji prave cirkus na terenu, koji uništavaju imovinu, rade cirkus po gradu, te ljude policija treba pohapsiti. Ako praviš nešto loše u privatnom životu, onda odgovaraš za to. Isto to mora da se primjeni i na nasilnicima. Policija je dosta pasivna i to je prvi i osnovni problem”.

Pantić misli da je problem u tome što su policije i vojske koristile nogometne huligane kao paravojne jedinice u ratovima koji su devedesetih pogodili ovo područje. Prema njegovom mišljenju, ti huligani koji su ratovali smatraju da su zaslužni za stvaranje država proizašlih iz raspada Jugoslavije, te da imaju specijalni status kod policajaca.

“To ne mogu drugačije da tumačim kad vidim da, naprimer, Ivan Bogdanov, taj kriminalac nad kriminalcima […] juri fudbalere Albanije po terenu, gde ga niko ne sprečava. Otkud on uopšte tu, kad je u Đenovi napravio ono što je napravio? To samo znači da je tu direktna sprega policije i politike i kriminala”, ogorčen je Pantić.

Bogdanov je jedan od vođa navijača beogradske Crvene zvezde, a protjeran je iz Italije u maju 2011. godine pošto mu je kazna od tri godine i tri mjeseca zatvora zbog izazivanja nereda u Ðenovi na utakmici Srbija – Italija, godinu ranije, zamijenjena zabranom ulaska u zemlje Evropske unije u narednih pet godina.

Bogadnova je sud u Beogradu osudio na dvije godine zatvora zbog napada na policiju i učestvovanja u masovnoj tuči uoči košarkaške utakmice između Partizana i Crvene zvezde 2006. godine.

‘Zapuštena društva’

Sociolog Žiga navodi da je nasilja među navijačima uvijek bilo, prije svega u zapuštenim društvima, gdje se sve prepušta slučaju umjesto da se takvi ispadi preveniraju koliko je to moguće.

“Neodgovorno je i od strane uprava klubova i policije i svakoga ko je pozvan za održavanje javnog reda i mira kada kažu: ‘Eto, mi smo nemoćni pred činjenicom što se u nas mrze Željini, Čelikovi, Borčevi, navijači Sarajeva ili u Hrvatskoj Dinamovi i Hajdukovi, u Srbiji Partizanovi i Zvezdini…’ Zašto se ne radi nešto sa rukovodiocima navijača, pa ako treba i javno se od njih distanciraju i klubovi, ili im se, iz bezbjednosnih razloga, ne zabrani dolazak na sportske manifestacije”, upitao je Žiga.

Umjesto toga, dodaje, kao da svi žele da im se ne zamjere, pa makar, kad su u pitanju klubovi, morali dati i posljednji dinar za kazne, saniranje nanesenih šteta i tome slično.

Nekadašnja zvijezda “Bilih” kaže da je najgore od svega što će u slučaju suspenzija zbog 20 posto huligana ispaštati 80 posto pravih ljubitelja nogometa koji dolaze na stadione.

Šurjak navodi primjer Splita koji, kako kaže, živi za Hajduk, i čiji stadion uvijek bude pun, neovisno o protivniku. Ako bi se zabranilo učešće u evropskim takmičenjima, to bi bio udarac i za navijače Splita i klub, ali i cijeli grad.

“Suspenzija povlači revolt navijača, ali i revolt sponzora. To bi imalo ogromnog utjecaja i po pitanju sponzorstva i po pitanju publike. A zbog čega moraju patiti oni koji na stadion dođu sa djecom da vide dobar balun”, upitao je nekadašnji igrač Hajduka i reprezentacije bivše Jugoslavije.

Izvor: Al Jazeera