Susret kraljice i bivšeg šefa IRA-e

Kraljičin susret s McGuinnessom u Londonu ocijenjen je vrlo značajnim (AFP)

Britanska kraljica Elizabeth II rukovala se s bivšim komandantom Irske republikanske armije (IRA) Martinom McGuinnessom, sadašnjim zamjenikom premijera Sjeverne Irske.

Prvo takvo rukovanje smatra se podvlačenjem crte ispod konflikta koji je odnio veliki broj života, a koji je IRA prekinula prije 14 godina.

Iako je bilo i negodovanja s obje strane, većina političara pozdravila je ovaj čin.

Susret iza zatvorenih vrata

Britanska kraljica se, inače, dosad redovno sretala s predstavnicima protestantskih Unionista, ali ne i katoličkog Sinn Feina, koji Sjevernu Irsku želi priključiti Irskoj.

Kraljica se sastala s McGuinnessom iza zatvorenih vrata u jednom kazalištu u Belfastu, a susret su osiguravale stotine policajaca.

“Danas je veliki događaj”, rekao je za britanske medije John Reid, državni sekretar za Sjevernu Irsku od 2001. do 2002.

“To je golem i važan korak na svim razinama, ali je samo jedan korak više u dugom procesu”, istakao je on, dodajući da će “za apsolutno pomirenje možda trebati proći još generacija”.

McGuinness je ikona sjevernoirskih katolika. Prošao je put od zloglasnog zapovjednika IRA-e do ozbiljnog državnika, koji je donio mir u vjerski i politički podijeljenu Sjevernu Irsku.

S 20 godina postao je član IRA-e, u kojoj su odmah primijetili njegovu odlučnost i hladnokrvnost.

Kao i drugi aktivisti IRA-e, bio je često zatvaran i pod policijskim nadzorom.

Krvava nedjelja

Bio je jedan od zapovjednika IRA-e u rodnom gradu Derryju kad se dogodila takozvana Krvava nedjelja (“Bloody Sunday”), tokom koje je u napadu britanskih snaga ubijeno 14 demonstranata. O tome je snimljen film, a grupa U2 snimila je jednu od svojih najpopularnijih pjesama.

Kraljičinog rođaka, Lorda Louisa Mountbattena, 1979. ubila je IRA, zajedno sa njegovim 14-godišnjim unukom i još dvoje ljudi kada je postavljen eksploziv na njihov brod tokom odmora u Irskoj.

Najmanje 1.000 pripadnika britanskih snaga sigurnosti bilo je među 3.600 ubijenih u tridesetogodišnjem konfliktu u Sjevernoj Irskoj.

Izvori: Al Jazeera i agencije