Koreje dogovorile prekid neprijateljstava, od 1. maja nema propagande

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su prekid svih neprijateljskih djelovanja “na zemlji, na moru i u zraku” koja mogu da uzrokuju vojne tenzije i sukobe nakon današnjeg samita lidera ovih zemalja u pograničnom selu Panmunjom, a ranije je objavljeno da je i dogovorena denuklearizacija Korejskog poluotoka.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in objavili su da će, počevši od 1. maja, obustaviti propagandu putem zvučnika kojom su dvije zemlje zasipale jedna drugu preko granične linije duž koje je postavljeno teško naoružanje, kao i da će propagandna oprema biti razmontirana, prenosi Tanjug.

AP navodi da su se dvije Koreje dogovorile da prestanu da preko granice bacaju propagandne pamflete.

Navodi se da su se dvije zemlje također dogovorile preduzimanje koraka na gušenju relativno čestih sukoba u vezi zapadne pomorske granice proglašenjem tog područja “zonom mira” i garantiranjem sigurnosti ribara iz obje zemlje.

Koreje planiraju da u maju održe razgovore predstavnika dviju vojski kako bi napetosti bile dodatno smanjene.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su i da na jesen južnokorejski predsjednik Moon Jae-in posjeti Pjongjang.

‘Vruća linija’

U zajedničkoj deklaraciji ne precizira se kada bi to moglo da se desi, već samo stoji da će se Moon sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom sastajati redovno i razgovarati putem nedavno uspostavljene “vruće linije”.

Sjeverna i Južna Koreja saopćile su da će zajedno nastojati da u razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, a potencijalno i Kinom, zvanično okončaju Korejski rat koji je završen primirjem i Koreje tehnički ostavio u stanju rata.

Korejski rat je trajao od 1950. do 1953. godine.

AP navodi da su Kim i Moon objavili danas nakon njihovog samita da će Koreje nastojati da dođe do razgovora tri strane uključujući Washington ili četiri strane koji bi uključili i Peking, o pretvaranju primirja u mirovni sporazum i uspostavljanju trajnog mira na Korejskom poluotoku.

Navodi da su dvije Koreje objavile i da se nadaju da će strane biti u stanju da objave zvanični kraj rata do kraja ove godine.

Potpuna denuklearizacija

AP ocjenjuje da, i pored toga što je američki predsjednik Donald Trump dao “blagoslov” dvjema Korejama da razgovaraju o okončanju rata, ne može biti pravog rešen ja bez uključivanja Washingtona i drugih strana koje su učestvovale u tom ratu, zato što Južna Koreja nije bila direktna potpisnica sporazuma kojim su zaustavljene borbe.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in potpisali su ranije deklaraciju kojom su dogovorili rad na “potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”, prenosi Reuters.

AP navodi da i pored dogovora u vezi toga da se poluotok oslobodi nuklearnog naoružanja, dvije Koreje nisu uspjele da ponude bilo kakve nove specifične mjere kako bi se to postiglo.

Prethodno je Južna Koreja objavila da su Kim i Moon imali “ozbiljne, iskrene” razgovore o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i trajnom miru tokom prve sesije samita u pograničnom selu Panmunjom.

Historijski sastanak

Čelnici dviju Koreja, sjevernokorejski Kim Jong-un i južnokorejski Moon Jae-in, završili su prvi krug razgovora koji je kao prvi samit te dvije države nakon deset godina počeo u petak ujutro u demilitariziranoj zoni na samoj granici između dvije Koreje, saopćio je predsjednički ured Južne Koreje.

Kim i Moon će sastanak i razgovore nastaviti poslijepodne, a nakon što odvojeno ručaju, prije čega se Kim vratio u sjeverni dio Koreje u crnoj limuzini sa čuvarima koji su okruživali vozilo dok je prolazio preko granice.

Prije poslijepodnevnog kruga razgovora, dvojica čelnika će zasaditi „spomen“ stablo na crti razgraničenja kao simbol mira i napretka.

Počeo historijski samit lidera dvije Koreje

Susretom na granici između dvije Koreje u petak ujutro počeo je historijski samit dvije države, prvi nakon deset godina.

Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih saradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zemlje.

Nakon rukovanja uz osmjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

“Nova historija”

Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje sa saradnicima, te su Kim i Moon ušli u Kuću mira gdje se Kim upisao u Zlatnu knjigu u prisustvu Moona.

Tom je prilikom Kim u Knjigu napisao „sada počinje nova historija: doba mira, od početne tačke povijesti“. Potom su ušli u prostoriju gdje će razgovarati.

Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u Južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Zatim će se uputiti na večeru, gdje će odgledati videosnimak pod nazivom Proljeće jedinstva (Spring of one).

Svjetski mediji podsjećaju da do historijskog susreta dolazi samo nekoliko dana pošto je Kim najavio da Sjeverna Koreja suspendirae nuklearne probe te da zatvara bazu za testiranje nuklearnih raketa.

U očekivanju susreta Kima i Trumpa

Međutim, analitičari su i dalje skeptični po pitanju da li je Kim zaista spreman napustiti teško stečeni nuklearni arsenal, koji je Pjongjang razvijao desetljećima, tvrdeći da je neophodno sredstvo odvraćanja od američke invazije.

Južna Koreja, s druge strane, nada se da će Kim direktno potvrditi da je spreman doprinijeti potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Samit sa južnokorejskim predsjednikom trebao bi biti uvertira za sastanak Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa krajem maja ili početkom juna, što će biti prvi susret aktuelnih lidera dvije zemlje ikad.

Izvor: Agencije