Susret Mahathira i Anwara nakon 18 godina

Mahathir nije potvrdio da je riječ o pokušaju pomirenja, već da je bio na Višem sudu jer je zainteresiran za sudski slučaj koji je pokrenuo Anwar (Reuters)

Bivši malezijski premijer Mahathir bin Mohamad pojavio se ove sedmicer na Višem sudu u Kuala Lumpuru na saslušanju povodom aplikacije opozicijskog lidera Anwara Ibrahima povodom Zakona o Vijeću nacionalne sigurnosti iz ove godine.

Ovo je prvi put da su se ova dvojica malezijskih političara susreli lice u lice u posljednjih 18 godina.

Malezijski mediji prenose kako se Mahathir rukovao sa Anwarom, svojim bivšim zamjenikom dok je bio premijer, a kojeg je otpustio 1998. godine i kasnije ga optužio za sodomiju.

Anwarova supruga i predsjednica stranke PKR Wan Azizah Wan Ismail na Twitteru je objavila kako je ovo prvi susret Mahathira i Anwara od 2. septembra 1998. godine.

Potpuna moć premijera

Mahathir nije potvrdio kako je riječ o pokušaju pomirenja, već kako je bio na Višem sudu jer je zainteresiran za sudski slučaj koji je pokrenuo Anwar.

„Ovo je o Zakonu o Vijeću nacionalne sigurnosti. Kao što znate, pisao sam o Zakonu u mom blogu i on sada radi istu stvar kao i ja – pokušava ukinuti ovaj zakon. Tako smo se susreli i imali duži razgovor“, izjavio je novinarima Mahathir.

Odbio je reći da li su sada on i Anwar prijatelji ili partneri u opoziciji, ali je dodao kako podržava potez protiv Zakona o Vijeću nacionalne sigurnosti.

Anwar je pokrenuo slučaj 2. augusta kako bi zaustavio djelovanje Zakona za koji kaže kako je protiv Ustava.

Ovaj Zakon je meta kritika opozicije i organizacija za zaštitu ljudskih prava koji tvrde kako premijeru Malezije daje potpunu moć.

Izvor: Agencije