Susret pape Franje i žrtava svećenika pedofila

Papa je iskazao svoj najjači odgovor, kazavši kako je 'seksualno zlostavljanje tako ružan zločin, to je kao satanistička misa' (AP)

Papa Franjo se u ponedjeljak prvi put susreo sa žrtvama svećenika-pedofila, u vrijeme kada Vatikan radi na odlukama kako bi se borio s problemom seksualnog zlostavljanja, koje provode svećenici u državama u razvoju.

Šest žrtava iz Velike Britanije, Njemačke i Irske susrelo se s poglavarom Rimokatoličke crkve u njegovoj privatnoj rezidenciji nedaleko od Bazilike Svetog Petra.

Cilj ovog poteza Pape je pokazati bliskost i povezanost sa desecima hiljada osoba koje su zlostavljali svećenici širom svijeta.

Novinar Al Jazeere Tim Friend, koji se javio iz Vatikana, kazao je kako je Papa predvodio i misu za svoje goste.

Susretu je prisustvovao i Sean O'Malley, kardinal američkog grada Bostona, gdje je skandal o seksualnom zlostavljanju potresao Katoličku crkvu u SAD-u prije 10 godina.

Privatni susret, prvi sa žrtvama zlostavljanja od imenovanja pape Franje u februaru prošle godine, očekivale su grupe koje pomažu žrtvama i koje su kritizirale Papu što se ranije nije odlučio na ovaj potez.

Analiza krize

Papa Franjo je ranije malo govorio na ovu temu, koja je nanijela veliku štetu Rimokatoličkoj crkvi u posljednjih više od 10 godina, no u maju je kazao kako je seksualno zlostavljanje djece od svećenika zločin i obećao “nultu toleranciju” za takve slučajeve.

Današnji susret desio se dan nakon sastanka komisije koju je uspostavio pontif kako bi se analizirala kriza zbog seksualnog zlostavljanja i napravili protokoli koje Papa treba razmotriti.

Susret bi trebao otvoriti pristup komisiji eksperata iz južne hemisfere i država u razvoju, gdje je pedofilija velikim dijelom tabu i gdje je mala vjerovatnoća prijavljivanja slučajeva zlostavljanja.

Odbor Ujedinjenih naroda protiv torture u maju je saopćio kako je Katolička crkva imala velikih propusta u odnosu prema slučajevima zlostavljanja, istakao zabrinutost zbog postojanja kulture prikrivanja i zatražio da navodni pedofili budu suspendirani odmah, sve do kraja istrage njihovog slučaja.

Papa je također iskazao svoj najjači odgovor, kazavši kako je “seksualno zlostavljanje tako ružan zločin, to je kao satanistička misa”.

Izvor: Al Jazeera i agencije