Susret visokih zvaničnika dvije Koreje

Sastanak se održava u pograničnom selu, koje je ugostilo potpisivanje primirja u Korejskom ratu (Reuters)

Izaslanstva Sjeverne i Južne Koreje počela su u srijedu razgovore, prve na tako visokom nivou od 2007, pružajući nadu u početak saradnje između dviju sukobljenih zemalja, pa makar samo o pitanju porodica razdvojenih ratom.

Nisu objavljene sve teme koje će se obrađivati na tom susretu u pograničnom selu Panmunjomu, ali će se sigurno razgovarati o nastavku provedbe programa sastajanja porodica razdvojenih Korejskim ratom (1950-1953), objavilo je prethodnog dana južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja.

Specijal

Izaslanstvo Juga predvodi najviši dužnosnik Nacionalnog vijeća sigurnosti Kim Kyou-hyun.

On je kazao kako je cilj Seula da se osigura da dođe do susreta porodica, kao što je predviđeno programom, navodi agencija Hina.

Otkazana okupljanja

Porodično okupljanje predviđeno u septembru otkazao je u zadnji čas Pjongjang.

Što se tiče Sjeverne Koreje, izaslanstvo će po svoj prilici tražiti ponovno otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi, koje svake godine provodi Jug sa SAD-om, a koje bi trebale početi 24. februara.

Kim Kyou-hyun je izjavio da počinje razgovore “otvorenog duha, kako bi se razmotrili izgledi za pokretanje novog poglavlja na Korejskom poluotoku”.

Nije kazao hoće li se razgovarati o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Mirovni sporazum nepotpisan

Radi se o prvom susretu na tako visokoj razini između predstavnika dvije Koreje od 2007. godine. Do njega dolazi uoči dolaska u Seul američkog državnog sekretara Johna Kerryja, čiji će kratak boravak u Južnoj Koreji biti posvećen Sjevernoj Koreji.

Po Seulu, susret u Panmunjomu predložio je Pjongjang, čije izaslanstvo predvodi Wong Ton-yong, zamjenik predsjednika organizacije koja se bavi odnosima između dvaju susjeda.

Sastanak nije spomenut u sjevernokorejskoj štampi. Održava se u južnokorejskom dijelu pograničnog sela, koje je ugostilo potpisivanje primirja u Korejskom ratu.

Dvije zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum nakon Korejskog rata i službeno je na snazi “primirje”.

Izvor: Agencije