Susret zvaničnika Turske i SAD-a o rješavanju krize

Član osoblja američkog konzulata koji je uhapšen u Turskoj nije tražio pristup advokatu, kaže turski ministar (EPA)

Turski i američki zvaničnici odlučili su se sastati kako bi radili na rješavanju diplomatskog spora između te dvije saveznice u NATO-u, a razgovori između ministara vanjskih poslova dvije strane bili su konstruktivni, rekao je u četvrtak potpredsjednik Vlade Turske Bekir Bozdağ.

On je turskoj televiziji Habertürk rekao da član osoblja američkog konzulata koji je uhapšen u Turskoj nije tražio pristup advokatu i da bi američka misija mogla podnijeti zahtjev da mu se pošalje advokat.

Američki državni sekretar Rex Tillerson razgovarao je u srijedu s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom i tom prilikom izrazio “duboku zabrinutost” zbog pritvaranja članova osoblja američkih diplomatskih misija u Turskoj, saopćio je ranije u četvrtak State Department.

Tillerson je pozvao Vladu Turske da iznese dokaze za svoje optužbe protiv dva člana diplomatskog osoblja SAD-a koji su ove godine uhapšeni u Turskoj, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Zbog hapšenja zaposlenih u američkim diplomatskim misijama u Turskoj, Washington je prije nekoliko dana obustavio izdavanje viza Turcima, na šta je Ankara odgovorila recipročnom mjerom, što je dovelo do diplomatske krize.

‘Prenapuhana kriza’

Potpredsjednik Vlade Turske Mehmet Şimşek izjavio je u srijedu, na jednom skupu u Washingtonu, da je diplomatska kriza na relaciji SAD-Turska “prenapuhana” i da će vjerovatno uskoro biti razriješena, navodi u četvrtak britanska agencija, uz ocjenu da je očito riječ o pokušaju smanjenja tenzija između dvije zemlje.

Kako je Şimşek istakao, za Tursku je sigurnost i sigurnost američkih diplomata i zaposlenih u toj zemlji “vrhunski prioritet”, a pritvaranje članova osoblja diplomatskih misija SAD-a u Turskoj opisao je kao “rutinske” istrage.

“Ne želimo da ovaj spor traje ni sekundu više”, rekao je Şimşek, govoreći o međusobnoj obustavi izdavanja viza, a to je poručio na konferenciji posvećenoj američkim poslovnim mogućnostima u Turskoj, održanoj u Privrednoj komori SAD-a.

Istovremeno, američki ministar odbrane James Mattis izjavio je u srijedu da vojne snage SAD-a i Turske i dalje dobro sarađuju i da se diplomatski spor između dvije partnerske zemlje članice NATO-a ne odražava na tu saradnju, prenosi AFP.

Izvor: Agencije